Анимация за първи път откри Берлинале

Анимация за първи път откри Берлинале | StandartNews.com

Берлинале, един от трите най-авторитетни кинофестиви в света, стартира със слънчево настроение, малко сняг и куп знаменитости, които дойдоха с култовия режисьор Уес Андерсън за световната премиера на най-новия му филм „Островът на кучетата". По червения килим под светлините на прожекторите пред Берлинале палас дефилираха най-големите звезди на световното кино в анимационния дублаж - Тилда Суинтън, Брайън Кранстън, Грета Геруиг, Бил Мъри, Джеф Голдблъм, Боб Балабан. Заедно с тях бяха съсценаристите на лентата Джейсън Шуорцман, Роман Копола и самият режисьор, който преди четири години отново откри фестивала с „Грандхотел Будапеща" и грабна "Сребърната мечка". Сега неговите кучета тръгват на лов за мечки и след десет дни ще разберем до къде са стигнали в конкуренцията с още 20 заглавия.

За първи път откриват Берлинале с анимация, но колкото и екстравагантно да изглежда този избор, филмът е невероятно забавна и в същото време проникновена политическа алегория за днешния свят. Макар че

действието се развива в Япония

и е нещо като реверанс към великия Куросава, всичко звучи толкова универсално, че може да се случва навсякъде, където управляват демагози и популисти. Кучета, които имат нужда от обич и семейство, внезапно се оказват държавен враг номер едно и трябва спешно да бъдат изолирани и унищожени. В града от филма лесно разпознаваме всички структури на властта и алчността, подхранвана от страха на хората на фона на свободомислещите протестери, безволеви учени и изобретателни хакери, борещи се най-успешно с модерното робство. Но се наслаждаваме и на детската всеотдайност и безгранична любов, която е непобедима – въображаем свят, който пулсира в ритъма на съвременното общество. „Островът на кучетата" е триумф на фантазията, който съчетава най-новото в технологията и традиционния жанр и показва как една история, разказана от майстор, превръща в голяма алегория и дребните детайли. Тази политическа фентъзи версия на съвременния ни свят се оказва доста адекватен старт на най-политическия между трите елитни кинофестивали: Кан, Венеция и Берлин.
На галата, разбира се, присъстваха много артисти и личности от културния и политически елит. Откриването на най-големото киносъбитие в навечерието на Оскарите мина под знака на започналото в Холивуд движение срещу сексуалното насилие. Какво по-подходящо място за дискусия по темата от кинодвореца сред площада, носещ името на една от най-еманципираните актриси – Марлене Дитрих, първа заменила на екрана роклята с мъжки костюм. И както германската министърка на културата точно отбеляза в своето приветствие, разговорите за

„мъжете по халат и жените в мъжки панталон"

не бива да заглъхват, защото в тях се отразява въпросът за властта. Солидарността е особено важна в киното, защото тук е най-трудно да се разбият стереотипите в експлоатацията на еротиката - няма как в света на доминиращата визуалност да се откажеш от показността, жертвайки възможността да получиш роля. Немското кинообщество очевидно прегръща темата и показва значителна ангажираност, защото на галата се виждаха по-скоро строги тоалети в черно, отколкото дълбоки деколтета и ярки цветове.

Но да бъдеш политически коректен в Берлин не е толкова трудно. Още от създаването си фестивалът се бори да бъде сцена на свободомислиетo. Берлинале винаги е бил витрина на независимия дух. Тазгодишният киномаратон отново обещава да пренесе публиката в театичното многообразие и безброй непознати светове. В следващите десет дни тук се очакват още много звезди. Както винаги разговорите се въртят около това дали обявените знаменитости наистина ще пристигнат в Берлин. Изненадите са ефективен инструмент за поддържане на трепетно очакване и увлекателна интрига, достойна за филм. Европейски и световни премиери допълват усещането за съпреживяването на нещо много специално.

Берлинале отдавна се е наложил като фестивал на публиката. И наистина успява да действа като магнит на зрителите. Берлин е пълен с туристи, а кинофестивалът е централното културно събитие за берлинчани и гостите на мегаполиса. Не е чудно, че в края на всяко свое издание киномаратонът отчита рекорден брой посетители. Това може да се очаква и тази година, тъй като опашките пред кинокасите са впечатляващи, а за много от прожекциите билетите са разпродадени още преди старта на фестивала.

За десет дни, от 15 до 25 февруари, на екраните на модерните кинотеатри около Потсдамер плац и десетките филмови салони из целия град ще се завъртят над 400 филма от програмата на 68-то Берлинале. Очакват се 3700 журналисти и приблизително 16 000 търговски посетители на Европейския филмов пазар, който традиционно съпътства форума. За първи път от доста години насам в официалната програма, макар и извън състезанието, е включен български филм - „Ага" на Милко Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай