Американците недоволни от първенеца в Кан

Американците недоволни  от първенеца в Кан  | StandartNews.com

Носителят на Златна палма в Кан "Дийпан, човекът, който не обичаше войната" беше посрещнат враждебно от не малко авторитетни критици. "Френската лента  на Жак Одиар е голямата изненада на кинофестивала. В недобрия смисъл обаче. Филмът е хубав, но далеч от класата на "Пророкът" или "Ръжда и кост", с които Одиар завоюва световно признание", пишат от "Гардиан".

Мненията в Щатите са, че не "Дийпан", а филмът "Керъл" с Кейт Бланшет е бил най-заслуженият победител в надпреварата. От феминистката история за лесбийска любов на фона на нетолерантните 50-те в САЩ награда получи единствено ексцентричната Руни Мара. "Американците няма как да се сърдят. Председателите на журито бяха братя Коен, които идват именно от Холивуд. Щом те са преценили, че френски, а не американски филм трябва да спечели, значи е така. Като толкова искат, нека си наградят "Керъл" на техните Оскари - и без това академията вече се вълнува само от политически коректни филми", гласи пък контраотговор в европейската преса.

Най-сериозните негодувания, които Кан отнася обаче, не са свързани с наградените филми, а с прекалено авторитарния дрескод, който бил наложен от регламента на фестивала. "Охраната бе противно усърдна в това да следи дрескода на всеки от гостите. На няколко жени бе отказан достъп до наградите, понеже не носили високи токчета. Това не е от стремеж към класа, а просто пълен кич", отбелязва сп. "Уийк".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай