Алцхаймер отнесе Джийн Уайлдър

Джийн Уайлдър като Уили Уонка

Алцхаймер отнесе Джийн Уайлдър | StandartNews.com

Актьорът Джийн Уайлдър, претворил по незабравим начин на голям екран Уили Уонка от класиката на Роалд Дал "Чарли и шоколадовата фабрика", почина на 83. Семейството на Уайлдър заяви, че той е напуснал този свят вчера в дома си в Стамфорд, щата Кънектикът, от усложнения от болестта на Алцхаймер. В емоционално изявление близките му описват момента на смъртта на холивудският актьор. Уайлдър си е отишъл под звуците на великата песен Somewhere Over The Rainbow изпълнена от любимата му певица Ела Фицджералд, "държейки нашите ръце със същата нежност и любов, които е проявявал, откакто се помня", разказва племеникът му Джордан Уокър-Пърлман. Сред най-ценните вещи на Уайлдър е била снимка от срещата му с Ела. Семейството разкрива, че актьорът е държал болестта му да се пази в тайна, защото не е искал да разстройва феновете си. "Той просто не можеше да понесе идеята за една усмивка по-малко в света", пише Джордан.

Сред знаменитостите, които изказаха съболезнования за актьора, са Ръсел Кроу, Стив Мартин, Бен Стилър, Джим Кери, Стивън Фрай, Рики Джървейс, Оливия Уайлд.
Джером Силберман, както е истинското му име, прави големия си пробив първо в театъра с малка роля в продукцията на "Roots" на Арнолд Уескър. Скоро след това дебютира на Бродуей. През 1963 г. постига голям успех на сцената с "Полет над кукувиче гнездо" с Кърк Дъглас в главната роля. През същата година постановката на "Майка Кураж и нейните деца" променя завинаги посоката на живота му.
Получава първата си роля в киното във филма „Бони и Клайд" на Артър Пен през 1967 г. Той привлича вниманието с малкaта, но запомняща се роля на изплашения младеж, отвлечен от легендарната двойка.
Големият му пробив на екрана е ролята на Блум в комедията "Продуцентите" през 1967 година. Това е зашеметяващият старт на сътрудничеството му с Мел Брукс, който му осигурява номинация за „Оскар" за поддържаща роля. С него правят и "Пламтящи седла" и "Младият Франкенщайн", за който са номинирани за "Оскар" като сценаристи.
Уайлдър ще бъде помнен и с ролята на авантюрист в "Start the Revolution without Me" на Бъд Йоркин от 1970 г. и като запленения от овцата госпожица Бенкур доктор Дъг Рос във „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но ви е било страх да попитате" на Уди Алън. Той дебютира и като режисьор с "Приключенията на по-умния брат на Шерлок Холмс" през 1975 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай