Актьори в турските сериали: Роби сме

Кенан Имирзалъоглу, известен като турския граф Монте Кристо, бойкотира сериалите, докато условията на труд не се променят

Актьори в турските сериали: Роби сме | StandartNews.com

Оказва се, че зад пленителните герои, красиви жени и живописни декори турските сериали буквално заробват актьорите си и изсмукват силите им. Различни звезди от най-гледаните ориенталски истории разказаха за мракобесната атмосфера на снимачната площадка. Работните дни често продължават по 15-18 часа.

"Веднъж работих без почивка 27 часа. Беше като да се върнеш към робовладелския строй", заяви пред АФП младата Елиф Нур Керкук. След денонощие снимки в Централна Турция целият екип бил натоварен на автобус и закаран в Истанбул за още един снимачен ден - без време за сън или подготовка. "Запитах се такъв ли ще бъде животът ми? Но оставам, защото ми харесва", допълва тя.

А заради къртовския труд и масовото недоспиване са се случили и фатални инциденти.

Селин Ерден, 26-годишна асистентка в хитов тийнейджърски сериал, загива трагично, когато недоспалият шофьор на екипа я блъснал, докато тя си почивала. А през септември сценичен работник умира от инфаркт след 45 часа бачкане за 3 дни, припомнят от АФП.

"Всичко, което са ви казвали да не правите, докато сте били малки, в тази индустрия изобщо не се спазва", коментира още актрисата и ръководителка на арт синдиката Тилбе Саран. "Така се работи само в страните от третия свят. Но това е и "турският начин". Без надзор няма мерки за сигурност, човешкият живот не се зачита", допълва Саран.

Миналата година телевизионни актьори, включително Кенан Имирзалъоглу, известен като турския граф Монте Кристо и като Езел в едноименния сериал, бяха задържани по обвинения в употреба на наркотици. Много от тях признаха, че изтощителният график ги е тласнал към дрогата. Самият Имирзалъоглу обяви, че няма да участва в телевизионни сериали, докато условията на труд не се променят и дължината на епизода не се намали до 60 минути.

Зверският труд обаче води до значителни резултати. Според доклад на консултантската фирма "Делойт", турските поредици са достигнали до 400 милиона зрители в 75 страни само през 2014-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай