18:00 ч.

29.05.17

4 мин.

0

0

0

70% предпочитат да отидат на кино, пред гледането на филм у дома

от Стандарт |

70% предпочитат да отидат на кино, пред  гледането на филм у дома

Mastercardзаведе две българки на фестивала в Кан


По повод 70-ото издание на филмовия фестивал в Кан, официалният партньор на събитието Mastercard проведе проучване в седем града за преживяването на хората в кината – какво е то в момента и как новите технологии ще го променят в бъдеще


Във време, когато технологиите се променят скоростно и начините, по които гледаме филми стават все по-различни, любителите на киното остават привързани към преживяването в кино салон: 70% от европейските филмови любители предпочитат да ходят на кино, отколкото да гледат филм у дома. Наред с това, 64% от анкетираните от различни градове, харесват идеята за подобрено преживяване при гледане на филм в бъдеще.


За да се даде старт на дискусия за кино преживяването, изразено в количествени данни, бе проведено проучване с представителна извадка в седем големи града – Берлин, Истанбул, Лондон, Мадрид, Москва, Париж и Рим.


Проучването изследва нагласите за гледане на филми на 2125 жители на тези градове. За запитаните киното е третата най-любима културна дейност, след пътуване и хранене навън. Но за жителите на Рим и Париж, киното се нарежда на втора позиция след пътуванията.


Участващите в анкетата жители на Рим се нареждат на първо място по посещаемост в кината, като 41% от запитаните заявяват, че ходят на кино поне веднъж седмично. Непосредствено след тях се нареждат жителите на Москва и Париж, от които 38% заявяват същото. В Париж са концентрирани най-запалените кино фенове – 8% заявяват, че посещават киното повече от веднъж седмично.


Ходенето на кино е регулярна и колективна практика за всички. Киноманите, които предпочитат да ходят на кино сами, са едва 8%. Хората, взели участие в проучването, предпочитат ходенето на кино по двойки – 48% от запитаните.


На въпрос какви чувства предпочитат да усещат по време на гледането на филм в киносалон, отговорите от всички седем града се обединяват около желанието за смях. На втора и трета позиция запитаните очакват да бъдат изненадани или да се размечтаят. Комедията е любимият жанр, а непосредствено след това се нареждат екшън и драма филмите. Класацията разкрива и няколко географски различия: в Лондон хората предпочитат драмата, а в Истанбул – научната фантастика.


Независимо от града, ясният отговор за най-хубавото място за гледане на филм, е киносалонът. На въпрос къде си представят, че ще гледат филми след 10 години, запитаните на първо място посочват иновативни пространства като високотехнологични мултиплекси, които подобряват зрителското преживяване.


Резултатите от проучването бяха представени на кръгла маса, организирана от Mastercard в Кан, по време на която кино експерти коментираха настоящото и бъдещето състояние на киното като преживяване.
„Киното е много силен културен навик", заяви Стюарт Браун, директор програма и придобиване в BFI. „Когато се появи телевизията, всички казваха, че това ще обозначи края на киното. Същото се случи с видеокасетите, а след това и с DVD дисковете, като сега се случва и със стрийминга. И все пак, киното продължава да съществува и да се развива. Всички иновации (IMAX, 3D, звукови ефекти и т.н.) всъщност са от съществено значение за това киното да остане атрактивно преживяване."
„Въпреки, че ходенето на кино е преживяване, което е далеч от изчезване, киносалоните трябва да се адаптират към новите очаквания на публиката", коментира Ник Виварели, журналист в списание Variety. „Кината сами по себе си трябва да вдигнат нивото на оборудването си, за да направят преживяването дори още по-уникално и различно от това, което публиката може да преживее у дома."
„Кино преживяването трябва да бъде запазено", отбеляза Лиса Неселсън. „По-младите поколения са ключови за тази цел. Много е хубаво да видиш какво влияние оказва ходенето на кино върху децата, въпреки че те може и да не разберат напълно филма, който гледат. Киното отваря нови хоризонти на мислене, нови асоциации, които ще повлияят на живота им на по-късен етап."
„В днешно време хората и обществото като цяло оценяват преживяванията повече от материалните неща. Киното се подчинява на същото правило и това е една от причините да остане уникална и масова културна дейност. Ето защо е от съществено значение да предлагаме безценни преживявания в кината", заяви Роуз Бомонт, старши вицепрезидент, маркетинг и комуникации в Mastercard.


По традиция Mastercard дава възможност на свои потребители да изживеят магията на кино света, като получат ексклузивен достъп до фестивала в Кан. Тази година две българки имаха безценната възможност да отседнат във великолепен хотел, за техния външен вид да се погрижат персонален гримьор, фризьор и стилист, така че да се превърнат в част от историята на един от най-престижните филмови фестивали в света.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент