500 бона на калпак за новите епизоди от "Игра на тронове"

500 бона на калпак за новите епизоди от "Игра на тронове"   | StandartNews.com

Брутални отмъщения сложиха край на шестия сезон от култовия сериал

Нямаше да бъде финал на "Игра на тронове", ако нямаше поне една шокираща смърт. Но в последния епизод в шести сезон - "Ветровете на зимата", феновете се сбогуваха с толкова главни герои, с колкото едва ли са очаквали. На Север зимата дойде, а на Юг приближава най-голямата война. Пъзелът в най-гледаното фентъзи шоу най-накрая започна да се подрежда - малките играчи бяха отстранени, за да направят място за предстоящата кървава на живот и смърт битка между големите. Освен развързването на някои сюжетни възли се случиха и жестоки отмъщения - извършителите им чакаха два сезона, за да се случат. Гневът се изля в перфектно, безмилостно и невиждано възмездие.

Макар всички да смятаха Церсей Ланистър за голяма кучка, тя доказа, че може да бъде още по-голяма и най-безкрупулна претендентка за трона. Когато отнемат децата на жената, тя се превръща в звяр. Церсей направи точно това и вдигна всичките си врагове - или поне тези, които й бяха под ръка - във въздуха. Вместо да отиде на собственото си дело, жестоката кучка взриви съда във въздуха заедно с Марджъри, Лорас, Върховния врабец и разните му там врабчета. Железният трон вече й принадлежи. Съкрушен от това, че майка му разпарчетоса съпругата му и приятелите му от църквата, Томен се самоуби, като скочи от прозореца. После Церсей плени монахинята, която я измъчваше в предишния сезон. И така три поредни ударни, разбиващи всякакви очаквания сцени, режисирани от Мигел Сапочник, който ги направи също толкова прецизни, колкото и напрегнатата и кървата "Битка на копелетата" в предишния епизод.

Феновете страдат най-много за Марджъри и нейната несправедлива смърт. 34-годишната актриса Натали Дормър се присъедини към сериала във втори сезон, но през цялото време се стремеше към железния трон. "Бих искала да мисля, че хората ще се натъжат, когато видят повечето Тирел несправедливо взривени на парченца. Публиката прекарва толкова време с тези герои, познава ги - и да й ги отнемат толкова непочтително и да ги убият, е наистина грубо. Но такъв е истинският живот и именно заради това "Игра на тронове" е толкова влиятелен. Авторите на сценария не се страхуват да убиват някои от любимите герои", споделя тя с усмивка в първото си интервю за "Харпърс базар" след излъчването на епизода. "Марджъри се бореше с Церсей от години, тя умря не защото не я победи, а защото вярваше, че друг я манипулира. Тя позволи юздите да й бъдат отнети от Върховния врабец, но той подцени Церсей така, както Марджъри никога нямаше да направи. Има момент преди смъртта им, в който двамата се поглеждат и Марджъри разбира, че Церсей я е надиграла. Осъзнава го и Върховния врабец. Така Марджъри стана жертва на подценяването", обяснява Натали. Те снимат сцената три дни. Тя обаче не била изненадана от факта, че Марджъри трябва да умре. "Умирането е част от рисковете на професията", казва младата дама.

Актьорите в сериала получават десетте сценария за целия сезон в началото преди снимките, но само за касаещите ги сцени. Така например Натали разбрала от трейлъра, че Хрътката ще се завърне в шести сезон. Но всеки знае какво ще се случи с неговия герой поне до края на този сезон. "Всяка година губим по няколко членове на екипа и всички винаги са съпричастни един към друг. Имаше много прегръдки и "Ще ни липсваш" за мен, Джонатан и Фин." Дормър съветва супер жадните фенове да прегледат предишните сезони на поредицата, защото създателите на сериала Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс са поставили различни ключове за това какво ще се случи. В четвърти сезон, например, нейната героиня казва: "Ще завърша с низ от мъртви врабчета около врата ми." Когато ревностни фенове на сериала припомниха тези думи вчера след излъчването, интернет се побърка. "Тогава изобщо не знаех какво казвам. Но доколкото познавам Дан и Дейвид, е било целенасочено. Именно заради това те държат актьорите в пълна тъмнина. Та по това време дори не знаех за съществуването на Върховния врабец", изненадана е Натали. След като вече не претендира за трона, тя е фен на момичетата Старк и ще вика за тях до края на сериала. Натали вече работи и по новия си филм, трилъра "In Darkness", на който е съсценарист заедно с годеника си Антъни Бърн.

Друго голямо разкритие беше направено в последния епизод. Мистерията около това кои са родителите на Джон Сноу е заплетена още в първата книга на Джордж Мартин, т.е. преди 20 години. Теориите на феновете рядко се сбъдват за любимите им герои, но лудото предположение за родителите на лорд командира се потвърди. Той е син на Регар Таргариен и Лиана Старк, сестрата на Нед Старк, за който до този момент всички вярваха, че е негов баща. Епизодът не потвърди на сто процента, че Регар е бащата, но според критиците е напълно възможно.

Принц Регар Таргариен, съсечен от Робърт Баратеон в битката при Тризъбеца, е най-големият син и наследник на Крал Ерис II Таргариен, по-известен като Лудия крал. Той е убит от Джайм Ланистър в края на въстанието на Робърт и неговата сестра и съпруга Кралица Раела. И така се оказва, че майката на драконите Денерис Таргариен всъщност е негова леля. Но по-важното е може би, че Санса Старк не е негова полусестра. Което пък веднага възбуди фенове да спекулират, че двамата може да се погледнат като потенциални съпрузи. И по-странни неща са ставали в света на "Игра на тронове".
Още едно дългочакано отмъщение се случи в този епизод. Аря Старк не само че се върна във Вестерос, но закла Уолдър Фрей като отмъщение за Кървавата сватба. А преди това сготви двамата му синове. Вече всички живи Старки са на един континент и в следващия сезон се очаква най-накрая да се съберат.

Но Денерис Таргариен отплава със своите кораби, армия и дракони към Вестерос. Сядането й на железния трон изглежда неизбежно с подобна свита, но и доста кръв ще се лее, докато го постигне. Нейният съветник Варис прелетя до Слънчево копие, за да подготви идването на Денерис. И то как! Сключвайки съюз с Тирел и Мартел.

Преди снимките на седми сезон Deadline изчислява, че актьорите ще получават далеч по-високи хонорари. Петимата големи звезди в сериала - Емилия Кларк, Питър Динклидж, Кит Харингтън, Лина Хийди и Николай Костер-Валдау ще се разписват срещу 500 000 долара на епизод, което е значително повече в сравнение със сегашните 300 000 долара. Звездите вече подписват и за осми сезон. Макар и непотвърдено като инфо, според слуховете сезон номер седем ще е със седем серии, а осмият - с шест. Но дотогава все пак трябва да излезе шестата книга на Джордж Р. Р. Мартин. Като се има предвид, че най-гледаната поредица на HBO достигна до 20 милиона зрители на епизод, книгата му може да се превърне в една от най-продаваните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай