13 тактики да спечелиш "ВИП брадър"

13 тактики да спечелиш "ВИП брадър"  | StandartNews.com

"ВИП брадър" е обществена илюзия, в която псевдоизвестни предлагат псевдодрамите си на псевдозаинтересована от тях публика. Риалитито продължава да поддържа висок зрителски интерес и изглежда няма събитие, превратност, обществен прогрес или каквото и да било явление, което да откаже българите от хипнозата да гледат масово приключенията на звездите в Къщата. След толкова много издания на риалитито обаче са налице и няколко печеливши стратегии, които водят директно или към първото място, или до поне топ 3 на съквартирантите в Къщата. Ето кои са тактиките, които безотказно вършат работа.

1. Влюби се

Отсега е ясно: Моника Валериева и Гъмов ще стигнат напред в риалитито. Плеймейтката хвърли в тъч зрителите, след като обяви, че си пада по Станимир Гъмов и умело плете любовна интрига серия след серия. Нещата са напълно по модела на сапунените сериали - красиво и предполагаемо богато момиче се влюбва в беден актьор, който има проблеми с алкохола. Липсата на контакт между световете на двамата е толкова голяма, че ако случайно вземе да се случва нещо, публиката на риалитито ще ги подкрепя докрай. Повечето звезди обикновено стават особено сантиментални, когато влязат в Къщата, вероятно заради погаленото им самомнение на випове, подсилено от поканата да участват в този формат. Ако почнат да се леят и сълзи - независимо дали са превзети или не - успехът на Моника и Гъмов е в кърпа вързан.

2. Бъди човек от народа

Запазена марка на Тодор Славков. Той, разбира се, имаше привилегията да бъде внук на дядо си, но заслужи победата и заради собствените си качества. Няма сфера, в която имитацията на "народен човек" да не върши работа - от политиката, през рекламите на салам, до участието в риалити формат. В българина изглежда има една вечно опъната струна с леко селска настройка, която предизвиква доверие към всеки, който се изразява с простички изречения и силно лъкатушеща интонация.

3. Стани добро момче

Трикът на Део, с който елиминира останалите през 2009 година, е винаги актуален: да бъдеш искрено и добро момче. Независимо дали е влизал в роля или не, блондинът изглеждаше много откровен във всичко, което прави; а щом действаш по този начин в риалити, което по дефиниция е изпълнено с фалш, почти сигурно е, че ще стигнеш напред. До момента не е имало превзет участник, който да е спечелил. В това поведение обаче има и един фин момент - да си искрен, не означава да ставаш за смях на останалите. Къци например също бе в ролята на доброто момче, но самоуниженията, които изтърпя, не се отразиха добре на реномето му, респективно и на вота на зрителите. Хватката е хем да разкриваш нещо интимно за себе си, хем да не споделиш прекалено болезнени неща - останалите в Къщата обикновено се нахвърлят на искрени типажи от втория тип и за нула време ги сриват, удряйки по слабите места.

4. Показвай се гола

Винаги немалък процент от участниците в риалитито са просто перфектни женски тела - Светлана Василева и Катрин Вачева например в сегашното шоу. И повечето източени хубавици добре разбират, че силата им е в леко воайорските моменти, с които да радват зрителите. Елена Кучкова и Зорница Линдарева добре разбираха властта на телата си и не пропускаха миг да се разголят за кеф на публиката. Като си тръгнал да изкарваш пари с тялото си по един или друг начин, няма защо да се свениш да го направиш и в национален ефир.

5. Признай си, че си за пари

Триумфът на Влади Въргала беше повече от знаменателен. Той директно сподели, че е затънал в огромни дългове и има нужда от първото място, за да върне поне малка част от тях. Доста разбираемо за голям процент от българите, които също са затънали със заеми и знаят какво е постоянно да ти виси гилотина над главата. В комбинация със славата му на кукувец, този подход гарантира победата на Влади, който миналата година надделя над Йорданка Христова.

6. Семейство мое

Всякакви позовавания на семейството, което обичаш, и което ужасно много ти липсва, са прекият път към успеха. Всеки брадър, който иска да спечели, трябва да внуши на зрителите, че е едва ли не по принуда затворен в Къщата и е добре поне веднъж да се разплаче пред камерата, спомняйки си откога не е виждал децата си и колко много му липсват. Особено се харчи и обвързването на победата с евентуално подобряване на икономическото положение вкъщи.

7. Не иронизирай

Няма участник, който през цялото време да е иронизирал формата, да се е държал на високо, и да го е спечелил. Колкото и да е тъп, "ВИП брадър" изисква все пак някакво вживяване. Победителят трябва да има поне малко чувство за принадлежност към Къщата, да изглежда съпричастен към случките там и да е въвлечен в мимикрията на истински съквартирантски живот, която риалитото създава.

8. Създай лаф

Устойчив лаф, който да се помни от зрителите и да влезе в националния фолклор - това е един от сигурните начини участниците да стигнат напред в надпреварата. Навремето Устата увековечи Софи Маринова с нейното "Бате шефе", което се превърна във фраза номер едно в състезанието.

9. Секс

Или поне опипвания, целувки и всякакви форми на интимничене. Едва ли има по-голяма гаранция за успех в риалитито от пикантни и замъглени кадри с възвратно-настъпателни движения под нечий чаршаф. Малко са смелчаците, които ще предприемат този ход, но ако го направят, ще останат възнаградени от жадната за зрелища публика.

10. Гласът на разума

Обичайната ситуация във "ВИП брадър" е на една постоянна суматоха от пререкания, в която обикновено са необходими субтитри, за да се разбере кой какво точно казва и на кого. В тези ситуации печелят най-вече участници, които приемат ролята на "гласа на разума", който да помири останалите и да отсъди кой е прав в споровете. Така хем не поемат негативите на скандалджии, хем печелят симпатиите както на останалите в Къщата, така и на зрителите.

11. Железният непукист

Трима са участниците, които през годините показаха най-високи нива на непукизъм в шоуто. Единият Фънки, а другите двама - рапърите Wosh MC и Ицо Хазарта. Публиката винаги се кефи на типажи от типа "черната овца" и често ги награждава с едни от челните места в Къщата.

12. Клюкар номер едно

В момента Здравко и Катя от "Ритон" успешно осъществяват стратегията. Номерът е да споделяш пикантерии от живота на известните, че да може зрителите да те държат за дълго в риалитито, надявайки се да научат нещо повече. Здравко и Катя охотно разказаха за проблемите с алкохола, които имал Георги Христов, като според запознати това било дори клауза от договора им, когато подписвали да влязат в Къщата.

13. Като Калин Терзийски

Писателят Калин Терзийски стана автор и на най-правилния ход, когато искаш да спечелиш от "ВИП брадър" - просто като не участваш. Той пусна гневно писмо срещу риалитито в социалните мрежи. Терзийски сподели, че предложеният му хонорар е толкова, колкото е изкарал с три години писане, но въпреки това няма да приеме поканата. "Постъпката ви е достойната за уважение", "Поздравление за позицията", "Респект!", похвалиха го читателите му във Фейсбук. Така Калин хем избегна срама да участва в кофти интригите в Къщата, хем спечели имиджа на достоен човек, който не е готов да се продаде толкова лесно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай