Лара не била отвлечена от Ндрангета

Лара не била отвлечена от Ндрангета | StandartNews.com

По бързата процедура и при закрити врата съдят Евелин Банев-Брендо в Италия. В залата освен 13-те обвиняеми влязоха само адвокатите, прокурорите, свидетелите и преводачите. Делото вчера започна с около 30 минути закъснение. Вероятно - заради проблем с превода от български, предаде БНТ. Разбра се още, че съдът е уважил искането на защитата през април да бъдат представени нови документи от България. До края на следващия месец би трябвало да има още 4-5 заседания по делото. А присъдата вероятно ще стане ясна в края на април.

Брендо навярно е пожелал да го съдят по бързата процедура, за да се размине с по-лека присъда, коментираха юристи. В тези случаи наказанието се намалява с 1/3. За престъплението, в което е обвинен, Банев може да отнесе до 30 г. затвор. Заради по-бързата процедура обаче може да се размине и със 17-18 г., изчисляват наши юристи. Италианските им колеги пък уточняват, че късият процес не означава признаване за вина, а единствено смекчаване на наказанието.

Евелин Банев би трябвало  да се завърне в България на 18 март

 

заради европейска заповед за арест, издадена от Румъния. Ако италианските власти откажат да го пуснат, наши разследващи ще го разпитат във връзка с разследването около трафик на 500 кг дрога през Констанца.

"Италианските медии не обръщат особено внимание на процеса. Тук често в съда има дела за наркотрафик. Те не са прецедент за Италия", заяви по телефона за "Стандарт" наш журналист, който работи там. Тема номер 1 за медиите на Апенините са политическата криза и предстоящият избор на папа, коментира колегата. Все пак онзи ден в големия ежедневник "Кориере дела сера" е излязла статия за "кокаиновите крале". "Малко вероятно е Лара Банева да е отвлечена от представители на Ндрангета. Похищението на детето е необичайно дори по стандартите на престъпността на Балканите. Засега то си остава загадка. Вероятно се касае или за предупреждение, или за отмъщение", пише "Кориере дела сера". Според италианските журналисти от показанията на Брендо  най-потърпевш би бил мафиотът Антонио Мелато,  който му бил партньор и е успял за спечели за 2 г. от дрога над 50 млн. евро. В момента Мелато все още е под домашен арест в Хърватия и предстои да бъде екстрадиран в Италия до дни. Медиите на Апенините свързват Брендо и с няколко казина, за които се знае, че са били "перални" на парите от наркотици. Смята се, че два от основните обекти са се намирали в Сан Ремо и Венеция. Второто дори било използвано и за набиране на данни и информация за някои от потребителите. Собственикът е признал, че на няколко пъти е засичал там Брендо, пишат още италианците.

Пък по време на отчета на Софийска градска прокуратура обвинителите отказаха всякаква информация за отвлечената Лара, а  посъветваха журналистите да гледат филми

 

"Казвам ви, че се работи сериозно по случая. Каквато и информация да изнесем в момента, няма да е в интерес на разследването", заяви зам. градският прокурор Маргарита Немска. "По случая работи зам. градският прокурор Бисер Кирилов. Има наблюдаващи прокурори от Върховна касационна прокуратура, работят служители на МВР", уточни Немска. Главният прокурор Сотир Цацаров вече обяви в четвъртък, че отвличането на Лара е знак към баща й. Пак тогава майката на момичето - Моника Добринова, се обърна чрез ефира на БНТ към похитителите с молба да се свържат с нея - поне за да разбере добре ли е детето й.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай