Казват по Коледа кой е гръмнал пръв

Огнян станал на решето, раните му зеели по 4 см

Казват по Коледа кой е гръмнал пръв | StandartNews.com

София. Два трупа, 8 куршума и седмица разследване. Кървавият дуел в гората над Плана скоро няма да бъде разплетен, признаха пред "Стандарт" от СДВР.

Близките на загиналите в престрелката Петър Божилов и Огнян Шангов пък ще могат да ги погребат едва по Коледа. 49-годишният шеф на "Национална спортна база" АД към министерството на Свилен Нейков и 71-годишният пенсионер паднаха мъртви след скандал в гората, завършил с дуел.

Огнян Шангов е стрелял пръв, а улученият Петър Божилов е изпразнил пълнителя си в него в предсмъртна агония. Това е версия номер 1 за дуела в Плана. "Към настоящия момент това, което казват колегите, е, че първи е стрелял възрастният мъж", потвърди вчера и вътрешният министър Цветан Цветанов. "Убийството на Петър Божилов е инцидент, който не бих искал да коментирам. Вече е абсолютно доказано, че е станал инцидент, предизвикан е някакъв скандал", допълни МВР шефът.

На въпрос дали е знаел за връзки на Петър Божилов с подземния свят, вицепремиерът отговори, че от МВР се иска да назначава проверки, ако има сигнал. И после да информира съответните структури.
Разследващите от Столичната дирекция на вътрешните работи са

разпитали всички 20 души от ловната дружинка

на Божилов. Установено е, че 71-годишният Огнян Шангов е обикалял ловното поле около местността Елата през целия ден в неделя. Заяждал се с авджиите, дебнещи на пусия дивите свине. "Закачил се е поне с трима от тях, като твърдял, че стрелят близо до къщите и хората връзват кучетата си заради пусиите. "Тук дива свиня няма да ударите", репчел се Огнян.

Преди да го срещне, Божилов се заял и с приятеля му Алексей. Авджията стоял на пост на 500 м в гората над Петър, излизал с ловната дружинка вече 5-6 пъти. След 20 минути пререкания с Алексей пенсионираният военен се пуснал надолу. Там пък срещнал Божилов. По следите в снега и уликите разследващите съдят, че двамата са си разменили няколко реплики, после Петър се е врътнал да ходи към гората - вероятно, за да се отърве от досадника. Дори оставил пушката си, пълна с бренеке за лов на глигани, настрани.

Според полицаите, извършили огледа, вероятно ядосан, че Божилов го игнорира, Шангов е стрелял с пистолета си "CZ". А раненият до сърцето Божилов се обърнал, извадил пистолета си "Смит енд Уесън" и със сетни сили

изпразнил пълнителя с 8 патрона в дядото

Според аутопсията 3 от куршумите попаднали в тялото на Огнян, другите 4 го улучили в ръцете и краката, а един е минал покрай трупа му. Дупките по Шангов били с големината на шот за текила - около 3-4 см в диаметър, разказаха разследващи пред "Стандарт".

По време на стрелбата шефът на дружинката Стойко Киричин бил в ловната къщичка, където разфасовал убитото през деня прасе от Петър Божилов. Авджиите, с които пуцал спортният шеф, нямали грешка. "Миналата година ловната дружинка удари общо 36 прасета, тази стигнахме 18", похвали се пред "Стандарт" кметът на Железница Дойчин Сремкин.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай