GSM и камера обръщат процеса "Бай Миле"

Примката около Плъха и съучастниците му се затяга при преразглеждането

GSM и камера обръщат процеса "Бай Миле" | StandartNews.com

София. Девет години убийството на сочения за един от основателите на силовата групировка СИК - Милчо Бонев, известен като Бай Миле, тъне в мистерия. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане от друг съдебен състав делото за екзекуцията на боса и петимата му гардове.

Те бяха показно разстреляни от седем преоблечени като полицаи килъри на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия". Процесът за убийството тръгна през 2006 година. Подсъдими по делото са Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишката, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. Четиримата бяха оправдани на две инстанции с мотив, че представените доказателства по делото са крайно недостатъчни, за да останат обвиняемите в затвора. Според висшите магистрати обаче и двете предишни съдебни инстанции - Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са допуснали съществени процесуални нарушения при събиране, проверка и оценка на доказателствата. Решението на ВКС е окончателно.

Записан разговор по GSM може да се окаже ключ към разбулване на мъглата, която тъне около убийството на бай Миле. Това става ясно от мотивите на ВКС по делото. На 7 август 2004 г., седмица след екзекуцията в ресторант "Славия", в 23,06 ч и в 23,10 ч от телефона на Анатоли Мънков-Плъха някой води разговор с друг мъж. В него обаждащият се споделя, че е притеснен заради проблеми, които изникнали, след като криминалисти намерили "Нисан Примера", с който се предполага, че са пристигнали убийците.

В колата имало отпечатъци върху бутилка, уличаващи обаждащия се мъж като участник в разстрела. Съответно той получава съвет от събеседника си: "Откраднал си я и си я продал, к'во има толкова"? Разговорът е записан със законно разрешени СРС-та.

Съдиите на по-ниската инстанция обаче не взимат предвид, че по това време точно тази сим карта е била ползвана от Мънков. Още пред СГС той е отказал да даде гласов материал за сравнение. Съдът е приел отказа на подсъдимия. Според ВКС обаче това е процесуално нарушение, тъй като дори при отказ съдът с решение е можел да разпореди принудително изземане на гласов материал от Мънков. Касационните съдии съветват апелативните си колеги да се направи сравнение и да се провери дали Анатоли Мънков е човекът, провел разговор след убийството с неустановено лице.

Минути преди кървавото покушение видеокамерите в София заснемат джип, който се движи в посока ресторант "Славия". Предполага се, че именно с тази кола до местопрестъплението са се придвижили убийците на Бай Миле. Дни по-късно е открит изоставен "Нисан Примера", за който се смята, че е точно въпросният джип. Градските и апелативните съдии отказаха да приемат за уличаващо доказателство видеозапис от охранителна камера, на който се виждало как извършителите пристигат на мястото на разстрела. Обяснението е, че записът бил с лошо качество и от него не можело категорично да се каже, че колата - "Нисан Примера", с която са пристигнали екзекуторите, е същата, която по-късно е била открита при спецакцията на полицията. Точно в тази кола бе намерена бутилка от минерална вода, по която има ДНК на Анатоли Мънков-Плъха. Въпреки че в автомобила са намерени полицейска лампа, косъм и бронежилетка, съдът е отхвърлил обвинителната теза, че точно с това возило са дошли и са си отишли убийците. Според ВКС една от експертизите доказва, че автомобилът от видеозаписа и този от спецакцията е един и същ.

При самия оглед на нисана също са допуснати съществени пропуски. След като първоначално не е намерено нищо, едва при втория оглед в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР се открива пълна с бензин пластмасова бутилка от минерална вода.

Предполага се, че тя е била приготвена, за да може извършителите на престъплението да опожарят автомобила и така да заличат следите си. Точно върху гърлото на шишето при експертизата на специалистите откриват слюнката на Анатоли Мънков. Според съда обаче тази бутилка е само косвено доказателство.
Съдът трябва да докаже какво е участието на Плъха и Стилиян Георгиев-Мишока в убийството. "Независимо че доказателствата са косвени по характер, всяко от тях има своето място и значение в хронологията на тежкото престъпление. Това налага внимателна проверка, анализ и проследяването им в тяхната взаимовръзка", отсичат от ВКС.

Касационните съдии съветват да се направи преценка и на доказателствата срещу Тихомир Дочев-Мравката. Прокуратурата атакува оправдателната му присъда. В дома на баща му, където Мравката живеел с приятелката си, при обиска след задържането му в каса са били открити 120 патрона калибър 7,62, каквито се използват за автомат "Калашников". Обвинението срещу Дочев за незаконно притежание на боеприпаси падна в съда. Според върховните магистрати обаче тезата, че Дочев нямал достъп до касата, а му го осигурявал друг човек, е опровергана от доказателствата. Мравката не е имал разрешение да съхранява боеприпаси на този адрес.
Единственото, което е сигурно по делото за убийството, е, че седем килъри са участвали в екзекуцията на Бай Миле. Трима от убийците са неизвестни. Повторното разследване ще докаже дали за четиримата, изправени пред съда, уликите са само косвени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай