06:30 ч.

23.07.13

4 мин.

7904

4

0

GSM и камера обръщат процеса "Бай Миле"

от Екип на "Стандарт" |

GSM и камера обръщат процеса "Бай Миле"

Примката около Плъха и съучастниците му се затяга при преразглеждането

Снимка: БулФото

София. Девет години убийството на сочения за един от основателите на силовата групировка СИК - Милчо Бонев, известен като Бай Миле, тъне в мистерия. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане от друг съдебен състав делото за екзекуцията на боса и петимата му гардове.


Те бяха показно разстреляни от седем преоблечени като полицаи килъри на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия". Процесът за убийството тръгна през 2006 година. Подсъдими по делото са Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишката, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. Четиримата бяха оправдани на две инстанции с мотив, че представените доказателства по делото са крайно недостатъчни, за да останат обвиняемите в затвора. Според висшите магистрати обаче и двете предишни съдебни инстанции - Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са допуснали съществени процесуални нарушения при събиране, проверка и оценка на доказателствата. Решението на ВКС е окончателно.


Записан разговор по GSM може да се окаже ключ към разбулване на мъглата, която тъне около убийството на бай Миле. Това става ясно от мотивите на ВКС по делото. На 7 август 2004 г., седмица след екзекуцията в ресторант "Славия", в 23,06 ч и в 23,10 ч от телефона на Анатоли Мънков-Плъха някой води разговор с друг мъж. В него обаждащият се споделя, че е притеснен заради проблеми, които изникнали, след като криминалисти намерили "Нисан Примера", с който се предполага, че са пристигнали убийците.


В колата имало отпечатъци върху бутилка, уличаващи обаждащия се мъж като участник в разстрела. Съответно той получава съвет от събеседника си: "Откраднал си я и си я продал, к'во има толкова"? Разговорът е записан със законно разрешени СРС-та.


Съдиите на по-ниската инстанция обаче не взимат предвид, че по това време точно тази сим карта е била ползвана от Мънков. Още пред СГС той е отказал да даде гласов материал за сравнение. Съдът е приел отказа на подсъдимия. Според ВКС обаче това е процесуално нарушение, тъй като дори при отказ съдът с решение е можел да разпореди принудително изземане на гласов материал от Мънков. Касационните съдии съветват апелативните си колеги да се направи сравнение и да се провери дали Анатоли Мънков е човекът, провел разговор след убийството с неустановено лице.


Минути преди кървавото покушение видеокамерите в София заснемат джип, който се движи в посока ресторант "Славия". Предполага се, че именно с тази кола до местопрестъплението са се придвижили убийците на Бай Миле. Дни по-късно е открит изоставен "Нисан Примера", за който се смята, че е точно въпросният джип. Градските и апелативните съдии отказаха да приемат за уличаващо доказателство видеозапис от охранителна камера, на който се виждало как извършителите пристигат на мястото на разстрела. Обяснението е, че записът бил с лошо качество и от него не можело категорично да се каже, че колата - "Нисан Примера", с която са пристигнали екзекуторите, е същата, която по-късно е била открита при спецакцията на полицията. Точно в тази кола бе намерена бутилка от минерална вода, по която има ДНК на Анатоли Мънков-Плъха. Въпреки че в автомобила са намерени полицейска лампа, косъм и бронежилетка, съдът е отхвърлил обвинителната теза, че точно с това возило са дошли и са си отишли убийците. Според ВКС една от експертизите доказва, че автомобилът от видеозаписа и този от спецакцията е един и същ.


При самия оглед на нисана също са допуснати съществени пропуски. След като първоначално не е намерено нищо, едва при втория оглед в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР се открива пълна с бензин пластмасова бутилка от минерална вода.


Предполага се, че тя е била приготвена, за да може извършителите на престъплението да опожарят автомобила и така да заличат следите си. Точно върху гърлото на шишето при експертизата на специалистите откриват слюнката на Анатоли Мънков. Според съда обаче тази бутилка е само косвено доказателство.
Съдът трябва да докаже какво е участието на Плъха и Стилиян Георгиев-Мишока в убийството. "Независимо че доказателствата са косвени по характер, всяко от тях има своето място и значение в хронологията на тежкото престъпление. Това налага внимателна проверка, анализ и проследяването им в тяхната взаимовръзка", отсичат от ВКС.


Касационните съдии съветват да се направи преценка и на доказателствата срещу Тихомир Дочев-Мравката. Прокуратурата атакува оправдателната му присъда. В дома на баща му, където Мравката живеел с приятелката си, при обиска след задържането му в каса са били открити 120 патрона калибър 7,62, каквито се използват за автомат "Калашников". Обвинението срещу Дочев за незаконно притежание на боеприпаси падна в съда. Според върховните магистрати обаче тезата, че Дочев нямал достъп до касата, а му го осигурявал друг човек, е опровергана от доказателствата. Мравката не е имал разрешение да съхранява боеприпаси на този адрес.
Единственото, което е сигурно по делото за убийството, е, че седем килъри са участвали в екзекуцията на Бай Миле. Трима от убийците са неизвестни. Повторното разследване ще докаже дали за четиримата, изправени пред съда, уликите са само косвени.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:34 · 23.07.2013
Жалка държава и народ!
Потребител · 07:38 · 23.07.2013
Сега та Тиквоча му трепери и тлъстият мутренски задник.
Потребител · 14:39 · 23.07.2013
@Потребител МУТРИТЕ СТЕ В ДПС И БСП.
Потребител · 06:37 · 23.07.2013
А вие можете да обърнете голямо внимание на правописа си, защото напоследък адски много се излагате.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент