Гърци закопчаха Аладин

Травестит помагал на алжиреца да мине браздата

Гърци закопчаха Аладин | StandartNews.com

Атина. Гръцки граничен патрул залови Салахедин Бин Аладин във вторник вечерта. Белезниците щракнаха четири дни след като алжирецът наръга над 10 пъти с нож Виктория Христова. Жертвата е разпознала нападателя си. Аладин е минал браздата в района на родопското село Мезек. Задържан е до пограничния град Орестиада на 5 км от браздата. С помощта на столичен травестит Аладин напуснал София още в неделя вечерта и се е настанил в хотел "Лайпциг" в Пловдив, сочат данните на МВР.

Полицията е влязла по следите му и органите на реда са щурмували хотелската стая, както и адрес в жилищен блок в града. Оказало се обаче, че алжирецът вече е напуснал. По данни на разследването Аладин е хванал такси за границата. Проследен е до село Мезек, което е било завардено от Гранична полиция и жандармерия. Въпреки това Аладин успял да се измъкне и да премине на гръцка територия. "Имахме информация, че лицето иска да напусне страната през Гърция за Кипър", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Около 20,40 часа във вторник гръцките власти съобщили, че Аладин е задържан на тяхна територия. Травеститът също е установен, той е осъществявал логистиката по транспортирането на чужденеца през границата. "Стандарт" научи, че е проституирал в района пл. "Македония". Попитан за отношенията между Аладин и другия мъж, който му е помагал, Лазаров отговори: "Страхувам се да отговоря какви са отношенията им, тъй като ще навляза в твърде лична тема". По неофициална информация двамата от половин година са били в любовни отношения. В сряда точно в 17,00 ч "Мерцедес Пура" докара задържания в СДВР.

По информация на "Стандарт" Аладин е изкарал нощта сам в килията си в Хасковския арест и след това отново сам е бил докаран в столицата.

Дежурен прокурор пък трябваше късно снощи да му предяви обвиненията за въоръжен грабеж с опит за убийство. От Софийската градска прокуратура ще му наложат 72-часова мярка за задържане и ще поискат от съда да бъде оставен за постоянно в ареста. На по-късен етап прокуратурата ще прецени дали алжирецът ще отговоря и за незаконно преминаване на границата.

Междувременно възрастен мъж от свиленградското село Мезек пратил полицаите по следите на нападателя на Виктория Христова - Салахедин Бин Аладин. Близо денонощие свиленградското село Мезек беше под обсадата на жандармеристи, полицаи и граничари. Почти 150 униформени са проверявали къща по къща по сигнал, че нападателят на Виктория се укрива в граничното селце, разказаха местните.

При влизането на полицаите в селото бай Георги Георгиев разпознал по снимката алжиреца. Той разказал на полицията, че го е виждал предния ден в района на селото.

Пенсионерът е пазач на строежа на хотела край Мезек. Направило му впечатление, че мургавият непознат се оглежда наоколо. Отначало го помислил за циганин, който се кани да краде от близката ловна хижа. Затова и му подвикнал да спре. Момчето обаче продължило. Така чужденецът стигнал до сметището и се объркал накъде да върви по-нататък, затова и се върнал. Тогава бай Георги го пресрещнал и го попитал: Откъде си, какво правиш тук?

Пътникът му отговорил на развален турски, че е чужденец и идва от Пловдив. Стигнал до Мезек с такси за 500 лв. За да потули съмненията си, че странникът е обирджия, бай Георги поискал да види какво носи в торбата. Момчето му показало. Имало само бутилка вода. Тогава пазачът го попитал къде отива. Алжирецът отговорил, че ще се връща в Пловдив, защото майка му и баща му бил там. Дядото преценил, че не е опасен човек, и го пуснал да си върви по пътя.
Няколко часа по-късно обаче косите му настръхнали, когато разбрал, че е разговарял с опасен човек. По разказа на комшията си хората от Мезек предполагат, че чужденецът е имал ясни указания в каква посока да се движи, за да мине границата.

Само че се объркал със сметището. Така, въпреки че е бил само на 500 м от гръцката граница се е наложило да остане още денонощие на наша територия. "Хората не бяха притеснени, защото успях да ги предупредя, че в къщите им ще влизат полицаи", коментира кметският наместник на Мезек Димитър Петков. Той обясни, че беглец в района им не е хващан поне 20 години. В селото живеят около 180 души, а в издирването на алжиреца са се включили и ловците от местната ловна дружинка.

Чакат Вики у дома

Виктория се възстановява и скоро ще бъде изписана, съобщиха от "Пирогов" вчера. Все още обаче не се знае точният ден. 20-годишното момиче беше намушкано с нож в петък по време на нощна смяна в малък магазин на ул. "Пиротска". Нападателят й - алжирецът Салахедин бин Аладин, бе заловен. Той е наръгал момичето в областта на лявата мишница, високо в гърба и врата, както и по ръцете. Раните са обработени и зашити, риск за живота на Виктория не е имало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай