Чочата правел луди пари от лихварство, пребивал закъсали длъжници

Чочата правел луди пари от лихварство, пребивал закъсали длъжници | StandartNews.com

София. Убиецът на таекуондистката Мирослава - Стойчо Петров-Чочо, е въртял лихварство в Перник. Охранителят изкарвал луди пари от всеки длъжник месечно, твърдят близки до обкръжението му. Раздавал по 50 000 срещу солидна лихва. И бил бездпощаден към закъсалите борчлии. Чочата отвличал и пребивал длъжниците си, ако закъснеели с вноските. Една от жертвите му е Румен Монев. Той е похитен и смлян от бой от Чочо и групата му през 2008 г.

Румен е главен инженер във фирма за товарен транспорт и строителство на братята Ясен и Милен Миленови "Алматея". През 2008 г. взема от Чочо 50 бона кредит. Бизнесмените Миленови обещават, че като получат пари за довършени обекти, ще ги дадат на Румен. И той ще може да си бърне борча. Уговорката е устна и неофициална. Всички участници в тази сделка се познават отдавна.

Фирмата на братята очаква превод на суми по съвместна работа с дружества на дупнишките братя "Галеви". "Гранит" им дължат 98 бона, а "Инфрастрой" - 51 000 лв. Двете фирми обаче така и не се разплащат и дори се стига до съдебни дела. И Румен затъва. "Плащах по 10% лихва на месец", призна самият Монев пред "Стандарт". Но отказа да говори за последвалите събития - вероятно от страх от саморазправа.

Свидетели на наказателната акция срещу него обаче разказват, че Стойчо и приятелят му Красимир Петров-Полицая, бивше ченге от 6-о РПУ в София, го викат от кафене "Карамел" в Перник на 24 октомври 2008 г. следобед. По това време Румен е в заведението заедно с Миленови. Чочата и Краси го чакат на отсрещния тротоар на ул. "Кракра" пред офиса на една от банките. Посред бял ден го
сграбчват и го напъхват в лека кола.

После го откарват в горичката между старата механа "Кракра" и Пернишката крепост. Бият го жестоко и го заплашват, че ще му се случи нещо още по-страшно, ако не върне заема. И го захвърлят в тревата. Румен едва успява да се добере до полицията. Вади си медицинско за травмите и пуска жалба за побоя. Ден след оплакването Чочо изпраща парламентьор при Ясен Миленов, работодателя на жертвата Румен. Човекът го увещава да убеди потърпевшия да оттегли жалбата си, за да оставят ченгетата Стойчо на мира. Миленов отказва.

Същата нощ е подпален мерцедесът му, паркиран пред апартамента му на ул. "Кракра". Разследващите установяват, че пожарът е умишлено причинен и привикват Стойчо и друг негов авер - Борис Василев-Гълъбето. Дори ги затварят за кратко в ареста. По-късно обаче Чочата е оправдан от съда.
Все пак до присъда се стига по делото за отвличането и побоя на Румен Монев. Магистратите му дават условно наказание за средна телесна повреда.

Именно участието в този екшън насочва разследващите към Чочо
по заплетения случай с изчезването на Мирослава Николова. Още в самото начало, когато се разбира, че това е отвличане за пари, полицаите проверяват всички стари случаи в Перник. Тогава попаднали на случая с Монев. После, след като сестрата на Мира - Елеонора, им разказва, че същият е бил шофьор и личен гард на гаджето й Борислав Чолев - човека с голямото наследство от Италия, разследващите вече заковават похитителя.

Убеждението им, че именно Чочо е в основата на похищението, се затвърждава и от факта, че има жестоки финансови проблеми и на практика е изпаднал в безизходица. Има 160 бона кредит към банка. Ипотекира новото си жилище, дома на баща си и е даден на съд заради пропуснати вноски. Причината е, че от доста време бил безработен. Лихварството върти успешно, докато е част от личната охрана на пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров-Федята.

След палежа на мерцедеса на Миленови обаче той гони Чочо и приятеля му Краси. Това ги изхвърля и от средите, където до този момент се ползват с авторитет и изведнъж всички започват да странят от тях.

Стойчо е убиецът на Мимето, смятат разследващите. Охранителят им разказва всичко около отвличането и последвалото убийство на гимназистката с абсолютна точност. Няма как да предава събитията по нечий разказ, обясняваше дори и мотивите, твърдят полицаи. Според тях споменаването на втория заподозрян Марио Любенов-Заека от Чочата най-вероятно е само опит да се прехвърли вината върху друг. Работи се обаче усилено и по версията, че Марио е стегнал смъртоносната примка с жицата около врата на Мирослава.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай