11 футболисти арестувани за черно тото (обновена)

11 футболисти арестувани за черно тото (обновена) | StandartNews.com

Бургас/Благоевград. 11 футболисти са арестувани за черно тото, съобщиха от МВР. Шестима са от елитния "Черноморец", а останалите - от "Нефтохимик", който играе в "Б" група. На четирима от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Антимафиоти пристигнали в 12 часа на стадион "Лазур" в Бургас и привикали 7 футболисти за разпит в ОДМВР - Бургас. В момента от задържаните се взимат показания в присъствието на адвоката на "Черноморец" Керка Богоева.

Знаят се имената на трима от футболистите, привикани за показания - Галин Димов, син на известния в миналото футболист Диян Петков, и Любомир Божинов, които са от "Нефтохимик", както и Пламен Димов ("Черноморец"), който е брат на Галин.

Преслав Йорданов и Румен Трифонов от "Черноморец" пък били изведени от сградата на ОД на МВР с белезници, малко след 17 часа. Двамата били качени в полицейска кола и отведени в неизвестна посока. Бившият футболист на ЦСКА и национал Румен Трифонов се опитвал да скрие главата си с качулка на анорак.

До акцията се стигнало след двумесечно разследване. В хода на работата било установено, че нелегални букмейкъри организирали незаконните залагания и вербували по един футболист от всеки отбор, който да събира залози от останалите в клуба. За запазване анонимността на футболистите всички залози се обработвали от "вербувания" играч в отбора. Той ги препращал на организаторите, посредством програма за безплатна интернет комуникация.

Задържани са двамата организатори на групата – 26-годишните Т.П. и И.С., криминално проявен за кражба, и двамата от Бургас. С полицейска мярка за 24 ч. са задържани и 11 футболисти от ''А'' и ''Б'' футболни групи, участващи в посредничеството при осъществяване на нелегалните залагания.

Спецполицаите са иззели мобилни телефони, компютърни конфигурации и електронни архиви на осъществените залагания. В дома на Т.П. антимафиотите открили 10 000 лева.

Към момента са установени десетки футболисти, участващи в незаконните игри, уточнява се тяхното участие. Продължават разпитите пред съдия, установяват се и други футболисти.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.327 ал.1от НК. Разследването продължава.

"Нефтохимик": Разпитът на играчите ни не е свързан с черно тото

След като двамата ни играчи отговориха на поставените от полицията въпроси, те бяха освободени и се включиха в тренировките на отбора в ранния следобед, съобщиха от "Нефтохимик".

Разпитът за даване на свидетелски показания не е свързан с черно тото или уговаряне на мачове, каквато информация бе тиражирана по-рано, добавиха от бургаския клуб.

ПФК "Нефтохимик 1962" се разграничава от подобни действия, като в същото време вярва в моралните качества на футболистите, които носят емблемата на клуба.

Треньорът на "Черноморец": Защо атакуват най-безобидните отбори?

Да, извикали са част от футболистите, но няма да им кажа имената. Естествено, че ги знам", обяви треньорът на "Черноморец" Димитър Димитров-Херо пред "Канал 3".

"Защо да хвърляме кал по някого, след като все още няма нищо черно на бяло. Ако има някой и се докаже, нека си носи отговорността. Кой каквото си е надробил, ще си го сърба", добави той.

"Естествено, че има черно тото, убеден съм, че и сега има такова в България. Но защо атакуват най-безобидните отбори?", попита Херо.

Диян Петков: Уплаших се за децата ми

Диян Петков, скаут на "Черноморец", баща футболистите Пламен и Галин Димови

Доста съм уплашен и притеснен, сподели Диян Петков, който е скаут на "Черноморец" и баща на футболистите Пламен и Галин Димови. "Разбрах какво е станало и веднага привиках синовете си. Галин ми каза, че е призован за свидетел срещу някакъв човек.

Посрещнах го с думите: "Ти на мачовете ли си залагаш". Категоричен е - не. Отидохме на кафе и го изкарах пред журналистите тук, в Бургас, за да потвърди и пред тях. Аз вярвам на децата си, резултатите на двата отбора също го доказват. Някакъв човек имал карта и от нея слагали пари на чужди мачове на по-добри коефициенти, добяви Петков. 

Аз не ги разбирам тези неща. Не съм залагал никога. Обясняваха ми, почти нищо не разбрах. Но и те са притеснени. Дано да няма последствия. Явно обаче това е порок при младото поколение. Лошото е, че новината бе изкарана по страшен начин. Хвърлиха петно на имената на момчетата. Аз лично бях като гръмнат", завърши той. 

Митко Събев: Няма наши мачове

Разбрах от треньора Димитър Димитров, че има арестувани играчи. Сигурни сме, че не са манипулирали наши мачове, коментира шефът на "Черноморец" Митко Събев

Законът предвижда до 6 г. затвор

Според наказателния кодекс 6 г. затвор и глоба от 10 хиляди лева се налага на човек, който УСТРОЙВА (организира) хазартна игра не по установения от закона ред. От 1 до 8 г. затвор е наказанието за този, който УЧАСТВА в хазартна игра не по установения от закона ред.

Ето какво пише в наказателния кодекс:

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2011 г.)

(1) Който устройва хазартна игра не по установения от закона ред, се наказва с ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ШЕСТ ГОДИНИ И ГЛОБА ОТ ХИЛЯДА ДО ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА.

(2) Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от две хиляди до петдесет хиляди лева, когато деянието по ал. 1:
1. е извършено при условията на опасен рецидив;
2. представлява особено тежък случай;
3. е със залагания върху развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация.

(3) Който участва в хазартна игра, устройвана не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация.

(4) Когато деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от петстотин до пет хиляди лева.

(5) Парите или вещите, предмет на хазартната игра, се отнемат в полза на държавата, а ако липсват или са отчуждени, се присъжда тяхната равностойност.

(6) Деецът по ал. 3 не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършеното престъпление по ал. 1 и 2.

Футболният съюз снасял за мрежата

Разкритията за футболистите на "Черноморец" и "Нефтохимик", разпитвани за черно тото днес, са последици от национална разработка. Това разкри пресаташето на БФС Павел Колев пред "Канал 3".

"Това е национална разработка. БФС даваше информация на разследващите от доста време по темата. Използвани бяха СРС-та за постигане на тези резултати. Разследването продължава и няма да се извършва само в Бургас, а и в други градове. Става дума за разследване на черно тото като цяло в България, не за конкретен уговорен мач", обяви Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай