Цацаров иска повече съдии и прокурори по границата

Цацаров иска повече съдии и прокурори по границата | StandartNews.com

Граничните съдилища са претоварени, не достигат разследващи полицаи

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Пленума на Висшия съдебен съвет повече кадри и пари за прокуратурите и съдилищата по границата с Гърция и Турция заради миграционния натиск.

С писмо Цацаров иска да бъде формирана работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

„Увеличеният бежански поток по границите на Република България в районите на Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други гранични общини води до увеличаване на обема на работа на органите на съдебната власт по наказателни производства за престъпления по чл. 279НК, чл.280 НК и чл.281 НК. Прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори", пише в писмото. Само на 16.06.2016г. в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в ГПУ Царево и трима прокурори от РП Царево, единият от които командирован от РП Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от РС Царево", пише в мотивите си главният прокурор.

Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н., според главния прокурор. Той иска конкретни мерки и на други държавни органи, като „Гранична полиция". Решенията по тези въпроси трябва да се извършат до 15-ти юли, за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай