Местните избори са вътрешен вот за управляващата коалиция

Местните избори са вътрешен  вот за управляващата коалиция  | StandartNews.com

Първан Симеонов, социолог и директор на "Галъп интернешънъл"

- Г-н Симеонов, какъв ще бъде залогът за основните партии на предстоящите избори?
- Доста голям за всички. ГЕРБ разчита на местната власт като своя абсолютна основа. Именно местната власт е там, където ГЕРБ реализира онази своя основна политическа философия или по-скоро политическа интуиция, а именно видимите резултати, онези, които можеш да пипнеш. Второ, именно на местно ниво ГЕРБ се явява и мощен работодател през общинските администрации. Именно на местно ниво една партия като ГЕРБ, която е създадена около нечия лична харизма, се вкоренява, защото това е най-голямата опасност за този тип партии, да останат само на върха без здрави корени през местни структури, през общински администрации, през общински фирми, през първичното ниво на политиката се вкоренява една такава партия. Така че залогът там е голям. Знаете колко ГЕРБ залага на местната власт, дори достига до насмешливи моменти като пеещи фонтани, велоалеи, стадиони в празни села и прочие. Тук, разбира се, бързам да кажа, че това далеч не е само ГЕРБ. Просто местната власт в момента е привлекателна най-малко по няколко причини. Първо, там голяма доза власт е съсредоточена в общинските съвети, които дават една удобна колективна безотговорност понякога. Ние, когато говорим за местни избори, обикновено говорим за кметове, а пропускаме общинските съвети. Второ, всякакви фондове сега са развързали кесията. Трето, обикновено инерцията у нас е следната: на сметката на местната власт се пишат ето тези хубости на външния вид, а от централната власт, от правителството, се търси сметка защо живеем зле. Често забравяме, че и общините - това са работни места, това са икономически перспективи - тоест и от общините зависи нашият джоб.
Какво да кажем за БСП? За БСП това е залог от типа на живот и смърт почти, защото партията трябва да разсее една от най-неприятните си кризи откакто съществува и тези избори са шанс да докаже може или не може. ДПС продължава вероятно своето разширение към нови групи хора и нови географски територии в България. Неслучайно използвам думата географски територии, защото ДПС се протяга към места, които са забравени от държавата и обществото - гета, Северозападна България, естествено смесените райони, места, където в общи линии тази партия играе ролята на нещо като синдикат. Така че и за тях местните избори са доста важни, за да се види дали пък могат да преодолеят един стар навик, местните избори да са по-неприятни от другите типове избори - това е по принцип логиката при ДПС. И за Реформаторския блок (РБ), и за Патриотичния фронт (ПФ) тези избори са също много важни, защото могат да им дадат възможността да укрепнат в организационно отношение и да разширят своето влияние. Какво да кажем за АБВ - за тях това се отнася в двойна, тройна степен, защото те са още нещо аморфно като политическа структура, необходимо му е изкристализиране на някаква партийна организация в истинския смисъл на думата, на някаква мрежа, ако щете наречете го клиентела и т.н. Залогът е огромен за всички.
- Възможно ли е напреженията в управлението на страната, които виждаме - и дебатите около съдебната реформа, около конституционните промени - да се пренесат по някакъв начин и в предизборната кампания?
- Възможно е, разбира се, както е възможно да се пренесе и бежанската криза, както е възможно да се пренесат и други внезапно появили се проблеми. Вие си спомняте предишната предизборна кампания на практика започна със сюжета "Катуница" - и това определи до някаква степен логиката на говоренето в кампанията. По-важното обаче е друго, че, говорейки за конституционната реформа, за управляващата коалиция и сложните взаимодействия в нея, ние твърде често започнахме да говорим за след изборите, а не за самите избори. Това ми изглежда парадоксално. Всички се питат не какво ще стане с Община А, с Община Б, а се питат какво ще стане с управляващата коалиция. В един анализ на института "Иван Хаджийски", част от който имам удоволствието да бъда, беше направена една доста уместна шега - тези избори започват да звучат като вътрешни избори за управляващата коалиция. Веднъж, защото има областни градове в страната, където и реформатори, и патриоти ще дадат битка на ГЕРБ, и втори път, защото от тези местни избори постоянно се чудим какво ще стане с управляващата коалиция. Аз мисля, че все пак трябва да се вгледаме в това, какво ще стане в тези 265 общини в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай