Местан към с. Пристое: Вие сте първите европейци на България

Местан към с. Пристое: Вие сте първите европейци на България | StandartNews.com

Шумен. Скъпи мои приятели, братя и сестри, вашият мирен поход от Пристое, през Тодор Икономово, Кус до Климент, потопен от кръв от тоталитарния режим всъщност е истинският път на България към ЕС. Вие сте първите европейци на България и затова на нас най ни отива да бъдем в Европейския парламент преди всички останали. Това каза днес в с. Пристое председателят на ДПС Лютви Местан, където днес се проведе възпоменателен митинг- събор, предаде пресцентъра на ДПС.

В каолиновското село присъстваха кандидатите за евродепутати от листата на ДПС Филиз Хюсменова, Айсун Авджиев, Мустафа Карадайъ и Александър Несторов, както и министърът на младежта и спорта проф.д.ф.н. Мариана Георгиева, зам.-председателят на ДПС и народен представител Алиосман Имамов, депутатите от област Шумен Хамид Хамид и Бюнямин Хасан, досегашният евродепутат Метин Казак, областният председател на ДПС Нуридин Исмаил, кметът на Каолиново Нида Ахмедов и други представители на централното и местно ръководство на ДПС.

"Аз на първо място ще се обърна към близките и роднините на трагично загиналите преди 25 години, защото знам, че тяхната болка днес е най- голяма. Уважаеми репресирани, уважаеми районен мюфтия на мюсюлманите от Шумен, уважаеми колеги, преди една година от тази трибуна пред вас говорих за значението на Майските събития и тогава казах, че тези събития са от значение не само за ДПС, те имат огромно значение за българската демокрация, защото са най- важната част от съвременната демократична история на България и тогава застъпих тезата, че честването на Майските събития трябва да влезе в държавния протокол, че тук трябва да дойдат и българските държавници, в това число и Президентът на Републиката.

Защото вашият героизъм, вашата саможертва беше за демокрацията в България. Искам да ви кажа, че централното ръководство на ДПС, областното и общинско ръководство на ДПС имахме идея още тази година да поканим Президента на Републиката. Не го направихме поради една проста причина. Майските събития тази година се отбеляват в последния етап от предизборната кампания за избиране на български представители в ЕП. Нашата политическа култура не ни позволява да използваме авторитета на държавния глава и да го поканим той да застане до кандидатите на ДПС за ЕП. Не е редно, нали? Защото по Конституция президентът е надпартиен, той е обединител на нациаята. Аз не си представям, независимо от подвода, държавният глава в последния етап от предизборна кампания да застане на една трибуна до кандидати от листата на която и да е политическа сила в България.

Това би означавало пряко участие в една политическа надпревара. това не би било редно и аз не бих имал обяснение на подобен акт на държавния глава. Догодина, през май месец, когато няма избонри нека да заповяда. това е негово свещено право. Може и сега, може и днес да дойде и да отдаде почит на загиналите. Ще му ръкопляскам, ще му благодаря. защото подвигът на загиналите е за демокрацията в страната като цяло. Но не си представям държавен глава до кандидати за български представители за ЕП от която и да е политическа сила." каза лидерът на ДПС Лютви Местан на събора в Пристое.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай