Мая Манолова проведе открит урок как се гласува

Мая Манолова проведе открит урок как се гласува | StandartNews.com

Кюстендил. Открит урок как се попълва бюлетината за европейските избори проведе зам.-председателят на парламента Мая Манолова в с. Шишковци край Кюстендил. Манолова е депутат от Кюстендилския избирателен район и основната фигура в създаването на новия Изборен кодекс. 

Тя показа на жителите на селото бюлетина с измислени имена на партии и кандидати за целите на демострацията, предавана на живо по бТВ. Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри техническия образец на документа, но все още не го е оповестила публично. 

В лявата част са изброени партиите, коалициите, независимите кандидати и инициативни комитети, по номера, подредени според жребий. Номерът на партията е изписан в квадратче. Всеки гражданин трябва първо да избере и отбележи една от тези позиции, със знак X или V. Валидни са само тези бюлетини, на които има отбелязано само едно квадратче. 

В дясната част са номерата за преференциален избор. Всеки избирател може да посочи конкретен кандидат от листата на избраната партия, на когото да даде своята преференция. По този начин даден кандидат може да се изкачи от по-задно място и дори да бъде избран вместо водача на листата, определен от партията, стига достатъчен брой избиратели да гласуват за него. Списъците с имената на кандидатите за всяка партия ще бъдат предоставени в изборните помещения, за да може всеки избирател да сравни номера на предпочитания си кандидат. Номерата на кандидатите за преференциален вот са изписани в кръгче. Този избор също ще е валиден, когато е отбелязана само една позиция със знак X или V.

Тази част от бюлетината може да бъде оставена празна - в такъв случай гласът се зачита само за партията, посочена в лявата част (номера в квадратчето), а за разпределението важи подредбата на листата, определена първоначално от партията.

Жителите на с. Шишковци демонстрираха пред своя народен представител попълване на бюлетината по правилата.

От днес, 25 април, започва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Самият вот е точно след месец - на 25 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай