Бойко открехна вратата за коалиция

Бойко открехна вратата за коалиция | StandartNews.com

Около 2 061 000 българи са дали своя глас на изборите за Европейски парламент в неделя. Това прави около 34% от имащите право да гласуват 6 533 828. По данни на Министерството на външните работи пък в чужбина бюлетина са пуснали 25 360 нашенци. Между 35 и 45% от упражнилите правото си на глас са използвали и възможността за преференция, съобщиха по предварителни данни от ЦИК.

Борисов призна, че е подготвил 4 кабинета - за сянка и слънце

Вратата за бъдеща коалиция открехна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се случи ден, след като неговата партия стана водеща политическа сила на евроизборите у нас, а БСП и ДПС почти се изравниха. За първи път бившият премиер изрази готовност да мисли върху различни формули - от партньорство с Реформаторския блок до работа с ДПС и "България без цензура". На пресконференцията след евровота Борисов подчерта, че е удържал на думата си да не прави съюз. Но сега политическата ситуация и волята на българите разместили пластовете. "Сътрудничеството с реформаторите може да се окаже не само желателно, а и наложително", смята Борисов. На въпрос за евентуална коалиция с ДПС той отвърна: "Никога не казвай никога". "Движението си върви напред, БСП - крета", образно обясни бившият премиер. Според него много скоро то щяло да бъде втора политическа сила. "Всеки ден оставане на ДПС във властта означава сатанизация впоследствие", коментира още Борисов. Той обаче се зарече да не позволи партията на Лютви Местан да "се увие" около врата му. От своя страна лидерът на ДПС даде да се разбере, че подкрепата за кабинета не е гарантирана. "След като видим окончателните резултати от изборите, ако има необходимост, ще свикаме Централния съвет на ДПС, решение за отношението към кабинета може да вземе само този орган," обясни Местан в изборната нощ.

"Бих призовал и ГЕРБ към по-засилена роля за нормализирането на политическата ситуация в страната. Тази партия и без това е натоварена от българските граждани с тази отговорност", каза още лидерът на движението. Освен към ДПС Борисов не затвори врата и пред "България без цензура". "Ако водим такива разговори, ще ги водим публично и ясно", каза лидерът на ГЕРБ. Бареков пък изрази готовност да говори с партията на Бойко Борисов за предсрочни избори. Той даде да се разбере, че одобрява коалиционно служебно правителство, определено от първите четири партии на евровота. А Борисов бе категоричен, че поста на министър-председател не му е самоцел. Но в главата си имал съставени няколко кабинета. "Имаме 4 кабинета, подготвени за самостоятелно, за несамостоятелно, за сянка и за слънце. БСП са тези, които нямат", каза той. И прогнозира, че ако "Атака" излезе от парламента в сряда, ГЕРБ също излизат и "правителството е паднало". "Денят Х е в сряда, ключът е в "Атака"", отсече лидерът на ГЕРБ. "Разчитам на чувството на самосъхранение на ДПС", допълни той. "Истински се моля да останеш, Серж, и никога да не ни доставиш това удоволствие да си отидеш. Докато си на този пост, аз съм спокоен за ГЕРБ", коментира бившият премиер. Той изрази учудване как "победен човек" като шефа на парламента Михаил Миков можел да му вземе кафеварката и да дава думата от трибуната. Борисов се подигра и с предизборния клип на червените. "Този от БСП лежи и един го гали по главата", пошегува се бившият премиер. Вчера той съобщи, че ще предложи Мария Габриел за зам.-шеф на ЕНП.

Станишев: ЕНП са големите губещи

Европейската народна партия са най-големият губещ на тези избори, а Партията на европейските социалисти запазва своите резултати от предишния вот през 2009 година. Това заяви настоящият лидер на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев от сградата на Европейския парламент в Брюксел вчера. Предварителни резултати показват, че десните ЕНП получават 213 депутатски кресла, а ПЕС - 190. Досега в ЕП местата бяха 274 за десните и 196 за левите формации. "ЕНП загубиха близо 20% от представителите си", каза Станишев. "За съжаление не можахме да постигнем достатъчно подкрепа за реална промяна към нова Европа", коментира той. Станишев отказа да отговори дали ще подаде оставка като лидер на ПЕС след загубата в България с мотива, че въпросът е "от друго политическо семейство" и "политизиран". На въпрос от българските медии дали БСП ще излъчи кандидат за еврокомисар и кой ще бъде, Станишев отговори, че най-важното е да се излъчи кандидат, който ще бъде успешен за България.

Държавата замръзна

Държавата притихна след резултатите за членове на Европейския парламент от България. На вота БСП и ДПС имат почни еднакъв резултат. Отличните резултати на Движението засилиха влиянието на партията, коментираха министри и обясниха, че е важно за тях да чуят анализа на ДПС за евровота. Очаква се Движението да го направи днес, за когато е насрочено заседание на Централното оперативно бюро.

На него лидерът на ДПС Лютви Местан събира в централата на партията членовете на ръководния орган, както и бъдещите евродепутати на Движението. Местан ще благодари на структурите по места и на кандидатите от листата на Движението за добрите резултати на евровота. Очаква се ръководството на ДПС да коментира и предстоящия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" в сряда по сектор Енергетика. В сряда, когато се очаква да бъдат дебатите по това, премиерът няма да успее да присъства в парламента. По това време той ще е на еднодневна визита в италианската столица, за да се срещне в колегата си Матео Ренци и с папа Франциск. Официалната визита започва рано сутринта и се очаква Орешарски да се прибере късно в сряда. Той обаче ще присъства на гласуването в четвъртък.

Въпреки че отменени срещи и визити на премиера и министри от кабинета "Орешарски" засега няма, вчера членовете на кабинета се питаха един друг как ще гласуват партиите, които ги подкрепят в деня на вота. Заради слабите резултати на БСП на евроизборите и вота на недоверие в сряда и четвъртък, засега не е ясно и кога точно ще бъде представен проектът за новата енергийна стратегия на страната до 2030 г. Преди 10-ина дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че това ще се случи след изборите за Европейски парламент. Вчера от ведомството му съобщиха, че все още няма насрочена конкретна дата, но това трябва да стане в близко бъдеще, вероятно следващата седмица.

Резултатите от последните избори се оказаха изненадващи и за представителите на бизнеса у нас. Неяснотата относно бъдещето на кабинета накара представителите на родните браншови организации да се въздържат от официален коментар по темата. Явно те предпочитат да видят какви ще са политическите последици от изборите, преди да изразят категорична позиция.

Греъм Уотсън поздрави Местан

Греъм Уотсън и Гай Верховщад са поздравили лично лидера на ДПС Лютви Местан за резултатите от евровота на движението. Малко преди официалната пресконференция в международния пресцентър в НДК в неделя вечерта Местан е провел телефонен разговор и с двамата.

И Уотсън, и Верхощад поздравиха лидера на ДПС вчера за успешната евролиста. Партньори на движението в Европа също изразиха възхищението си от добрите резултати на движението.

Бареков иска вот на Димитровден

След пробива на политическата сцена лидерът на "България без цензура" поиска предсрочни избори за Народно събрание. По думите му най-подходящо е вотът да бъде на Димитровден. "Тогава народът цани слугите - политиците сме негови слуги и е добре той да ни избере точно на този ден", обясни той, като допълни, че до октомври има достатъчно време за провеждане на кампания. Бареков обяви още, че коалицията около "България без цензура" вече е изпратила писмо до президента Росен Плевнелиев с искане за насрочване на парламентарни избори. "За нас само това е изходът от сегашната политическа криза". Той обяви още, че независимите депутати, които седят зад "България без цензура", ще подкрепят вота на недоверие. "Ще гласуваме за свалянето на кабинета "Орешарски". Не приемаме ремонти на кабинета и задкулисни покани за кафета и матинета. Сега да правят ремонт на кабинета е все едно да сменят мебелите на "Титаник", корабът вече е потънал", категоричен бе той.

Нова поведе на bTV

Нова тв е номер номер 1 в отразяването на изборния ден, похвалиха се от медията вчера. Според проучванията на частната телевизия тя е била предпочетена за новините и актуалните предавания в неделя. Според независимата международна пийпълметрична агенция Mediaresearch изборното студио на Нова e било най-гледаното предаване в часовия пояс 17,30 - 00,50, отчитайки среден дял от над 20% сред цялата телевизионна аудитория (4+).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай