Мариана Георгиева: В политиката трябва стандарт, а не емоция

Мариана Георгиева: В политиката трябва стандарт, а не емоция | StandartNews.com

Анти ДПС реториката не е ключът за културата на властта в България, казва проф. Мариана Георгиева

- Проф. Георгиева, едно от основните послания на ДПС в предизборната кампания за 43-тото НС е: обръщане на голямата политика към малкия човек, балансирано развитие на регионите. В какво държавата продължава да бъде длъжник на малкия град, на малкия човек?

- Либералната себестойност на ДПС и дефинираната европейска политика за заличаване на различията между регионите естествено извеждат като акцент посланието на г-н Местан в предизборната ни кампания, цитирано във въпроса Ви. По-конкретно, и в малкото населено място трябва да има инфраструктура - пътна, икономическа, образователна, спортна и пр., която да предопределя социалната интеграция на всички граждани, все едно в коя и каква географска точка на държавата живеят те. Посланието на ДПС е политика в името на обществено-икономическия баланс във всяка административно-териториална единица.

- ДПС се обяви за национално съгласие за провеждането на радикални реформи в затлачените сфери публична администрация, енергетика, здравеопазване и образование. Кои са най-неотложните промени, които трябва да бъдат направени в тези области?

- ДПС е европейска, националноотговорна партия и заявява подобаваща готовност за реформи, за които ЕС многократно ни напомня през един или друг свой формат. Неполовинчати реформи в посочените сектори са стратегическа стъпка в управлението. Това са сектори, които изграждат социалноикономическата структура на държавата принципно и тяхната модерна функционалност ще обезпечи в немалка степен, ако не и напълно, баланса в обществото, от който до икономическия ръст е пренебрежимо малко отстояние. Те са взаимнообусловени. Публичната администрация и енергетиката са немалка част от технократската и технологичната й структура, а здравеопазването и образованието са величини на човешкия капитал. Затова призивът на ДПС изразява политическа зрялост за нова управленска култура - управление съобразно предизвикателствата, а не компромис в името на популизма или някакъв и нечий интерес. Правя ремарка, че инициативата на ДПС за плавен преход към политическа стабилност току след евроизборите бе увертюра на призива за национално съгласие за неотложни и категорични реформи. Силен атестат за авторитета ни на последователна, по европейски модерно предвидима политическа сила. Без противоречие в позицията на Председателя за това и без стонове по и за Кабинета "Орешарски".

- С приближаването на изборите анти ДПС реториката отново ескалира. С какво българският етнически модел е стратегически важен за държавата?

- Ескалацията анти ДПС не е по същество политическа, независимо че е продукт на политици. Просто анти ДПС реториката е експлозия на напрежението у политиците - опоненти на ДПС, поради притеснението им, че първом изречените от г-н Местан политически жалони на деня или на управленското утре устрелват егото на останалите политици от авангарда, и поради неувереността им, че могат да се справят с рисковете на властта в това съдбовно за България кризисно време.
Аз не мога да отделя политически по естеството им тези в "уплаха" на опонентите ни. Посочете, ако обичате. Но не мантрата "ДПС преяжда с власт", която вече оборихме с факти - политически и властови, в това число и числови. При това всеки, който я изрича - един или друг, посвоему е бил и се стреми към власт - върхов или върховен спомен или стремеж, все едно, не им дава покой. Т.е. авторите на мантрата сами по себе си не подсказват филтър, не носят примера за скромност или отказ. Обратно. Даже са петимни за "служебна победа" или "игра с аванс", но няма как, Рубиконът са изборите. В България е демокрация все пак, колкото и да избуява ревностно и непосилно носталгично, видно, "унесът" по времето отпреди 1989 година. Няма параметър "гласували 99,9%" и всички за една партия. Няма такава партия, може и като перифраза на стих да Ви звучи. Отломките не могат да се саморазполагат като паразити на, за и в демокрацията.

Анти ДПС реториката е емоция на политиците, без изобщо да мери политиката. А с емоцията на стреса да водиш политическа надпревара, не е призово някак си. Пък ако ще компенсираме липсата на политика с количество емоция, то това е обидно и унизително за европейската ни посветеност. С други думи, европейски измеримата политика не се провежда с прикривани със солидарност в емоцията им дефицити или анахронизми с оглед на членството ни в ЕС.

В заключение, българският етнически модел е стратегически важен именно заради анахронизмите; важен е да стои на пътя на "предишни неволи", за да бъде повик за толерантност - не още, а наистина. Мисля си, че все още не е пречистен прототипът на демокрацията у нас. Затова и не постигаме истинския европейски модел на живот и граждани. Ние чакаме емоцията да ни придвижи. Но това е експресия, а политиката е стандарт - стандарт на институционалност, на управление, на общество, на живот на гражданите в крайна сметка. Ето за това води предизборната си кампания ДПС, ето за това работи ДПС като европейска, националноотговорна партия. Това е политическата й траектория, както заяви г-н Лютви Местан.

- В публичното пространство се появиха много коментари и интерпретации за срещата на лидера на ДПС Лютви Местан с президента на Република Турция Реджеб Тайип Ердоган. Г-н Местан я определи като "неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България". Има ли нещо в тази среща, което остана неразбрано или неизяснено?

- Определението на Председателя, което цитирате, не предполага неразбиране, нито пък неизясненост. С Република Турция сме в добросъседски отношения. Това е държава с изключително висок икономически ресурс с инвеститорски валенции и всички наши политици трябва да имат предвид този капитал. Г-н Местан го направи първи като анонс от визитата си.

- Според социолозите в момента нито една партия не може да вземе 121 места в следващия парламент. Времето остава коалиционно. Каква, според Вас, е успешната форма за стабилен кабинет?

- Отговорът се съдържа в дефиницията на лидера от неделя - "управление с ясен евроатлантически профил, а не безпринципна коалиция". Съставът му е в решението на избирателите на 5 октомври.

- В интервю за "Стандарт" г-н Местан заяви, че избирателите на движението се чувстват интегрирани най-вече когато ДПС е във властта. При какви обстоятелства виждате ДПС в управлението на страната след 5 октомври?

- Позицията на Председателя не е заявка за власт. Това е изказан със съжаление пример за дефицитите на демокрацията в България и на властта в частност. И доказателството е в дефинираната от г-н Местан "дългосрочна политическа траектория", в която е интеграцията чрез механизмите на мултикултурната демокрация като сърцевина на европейската идея и българския етнически модел.

- С какво ДПС няма да направи компромис при съставянето на следващия кабинет?

- С принципите и ценностите си, на които се дължи политическият ресурс, евроатлантическият авторитет и най-вече националната отговорност на партията ни. В името на принципи и ценности ние се отказахме от властта във и с мандата на 42-рия парламент. Ето това не е по силите на всяка или коя и да е партия.

- Бяхте спортен министър в кабинета "Орешарски". Какво трябва да бъде приоритет в новата спортна политика?

- Утвърждаване на европейските стандарти в управлението на спорта при спазване на закона - категоризацията на спортовете да се затвърди и прецизира още по-категорично и необратимо, защото само по този начин можеше например БФХГ да получи само за спортна дейност през мандата на кабинета "Орешарски" над 1,5 млн.лв. вместо малко над 500 хил. лв. преди това; европейски модели на финансиране на клубовете като преки бенефициенти - с проекти за спортна дейност по показатели, а не по дефиниция само. На следващо място, новите учебни програми по физическо възпитание и спорт в училище. Тук не става въпрос само за третия час, за който зам.-министърът на образованието съобщи скоро в свое интервю и който се дължи на поправка в Правилника за прилагане на ЗФВС по времето на кабинета "Орешарски". И разбира се, строителство и ремонт на обекти и съоръжения за масов спорт и широк достъп на гражданите за спортни занимания в свободното време.

- БСП оправда провала си на евроизборите с дейността на правителството. Как виждате в следващия парламент отношенията между ДПС и БСП? Могат ли двете партии отново да си партнират и за какво?

- Доколкото разбирам политическия език и посланията на г-н Местан, той не затваря врати, но мисля, че ДПС е партия, която има култура на политическата си памет и заклинанията за непартниране, с други думи, анти ДПС реториката в хода на предизборната кампания не е комуникативният ключ за културата на властта в демократична България.

От нас няма да чуете заклинания - нито за партньорство, нито за враждебност. Ние имаме всички формални и съдържателни основания за култура и на съуправленска отговорност, и на отговорна опозиция. Решение на суверена и измеримост на доверието му, преди и независимо от емоциите на политиците, струва ми се.

- А с ГЕРБ възможно ли е партньорство и докъде?

- Отговорът ми по-горе е валиден и достатъчен и тук. При неизменна отпратка за евроатлантическия профил, а не безпринципна коалиция с такъв етикет, изпразнен от съдържание като политики и пришит за прикритие, мимикрия и мирис на клептократия.

- Каква е позицията Ви за новите политически играчи?

- Трудно ми е да разбера новото, защото са с не толкова избледняла политическа биография някои и като че ли дотам е ресурсът, но аз нямам достатъчно тренирана политическа сетивност явно. Ако пък е ново лицето, то не е същото по качество посланието.

- На парламентарните избори през 2013 г. ДПС спечели депутатски места в трите софийски района. Като водач на листата на движението в 23 МИР в София какви цели сте си поставили за вота на 5 октомври?

- Разширяване на подкрепата за ДПС. Това е моята цел. Мандатите в София през 2013 г. бяха повече заради преразпределението на гласовете по системата за изчисляване на мандати.

- Вие сте и в листата на ДПС и в Пазарджик. Какво Ви казват хората при срещите Ви с тях? Какви очаквания за властта след 5 октомври имат те?

- Очакванията за властта, както казвате Вие, не могат да се заявят сега, защото властта не е ясна като конструиране и като философия. Но хората сговорчиво и с много примирена тъга споделят, че и в Света Петка, и в Кръстава, и в Пашови, и в Медени поляни и Побит камък, и в Злокучене, Исперихово, Юндола, и в кварталите на Панагюрище и Септември трябва да има асфалтирани пътища и улици, след като има магистрали, метро и пр. Трябва да имат детски градини, училища, работни места, гробищни паркове, след като има Технопарк, Бизнес парк и пр. Трябва да имат спортни площадки, плувни басейни и физкултурни салони, след като има Арена Армеец, Арена Бургас и пр., защото това е демокрация, това е заличаване на различията между регионите.

Демокрацията не е елитарност, елитарността е вкусът на отминало политическо време. Неслучайно Европа търси заличаване на различията между регионите като балансирана социална интеграция през икономиката и обществото на знанието, с учене през целия живот, но не неуки или безработни почти за цял живот.

На България са нужни истински работещи политики с добри обществено-икономически практики. На България не са нужни компенсаторни емоции за прикритие на остарели политики с вредни практики. Да не злоупотребяваме с доверието на партньорите в ЕС с нерешителността си да подкрепяме управление с европейски стандарти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай