Нежното острие на ДПС

Нежното острие на ДПС    | StandartNews.com

Хюсменова поведе листата за евроизборите за трети път

Тя не обича да се прави на началник. Стреми се да създава комфорт на хората, които ръководи. Това е тайната на успеха за Филиз Хюсменова. Вече повече от 20 години животът й е свързан с ДПС. Затова нейната номинация за водач на евролистата не изненада никого. За трети път Хюсменова е начело на кандидатите на движението за ЕП. "Никога не игнорирам интереса на сънародниците си". Това е каузата й в Европарламента. Казва, че работата в Брюксел има много тънкости, които не се научават бързо. Изисква се време, за да се навлезе в детайлите. Хюсменова е сред най-авторитетните ни евродепутати. Печели колегите си с нежен тон и твърди позиции. Не обича работата да се дели на женска и мъжка, смята това за вид дискриминация. Името Филиз означава "млада клонка". Избрали го нейните родители. Преди да влезе в политиката, то напълно пасвало на нейната натура. Сега обаче й се налага освен диалогична, да бъде и непоколебима.

Родена е в Силистра. Детството й минава край река Дунав. "Реката може да зареди с положителна енергия", казва Филиз. Завършва френска и руска филология и става учител в Природо-математическата гимназия в Силистра.
На 28 години Филиз Хюсменова е най-младият общински съветник в родния си град.

През 2001 година поема поста зам. областен управител, пак в Силистра. Освен папки в кабинета й има и много цветя. Някои от тях взима и в Министерския съвет. През 2003 г. Филиз Хюсменова приема предизвикателството и заема поста министър без портфейл, отговарящ за бедствията и авариите, в правителството на Симеон Секскобургготски.

По това време синът й Анъл е на 10 години. Натъжава се, че ще се преместят в столицата и ще се раздели с приятелите си. Но бързо намира нови. Малкият Анъл всеки ден се обажда по телефона в кабинета на мама в Министерския съвет. Опитва се да разбере какво работи един министър. Сега вече е младеж и се гордее с успехите на своята майка. Тя пък признава, че колкото и да е зрял, едва ли някога ще спре да се притеснява за него. Името Анъл означава "Бъди споменаван". Избрали го тя и съпругът й, който е лекар невролог. Двамата се постарали да възпитат момчето на ценности, така че хората да го споменават с добро.

На изборите през 2005 г. Филиз е водач на листата на ДПС в Силистра и е избрана в Народното събрание. По-късно е изпратена като наблюдател в Европарламента, а през 2007 г., след приемането на България в ЕС, става евродепутат. Със своя политически опит и комуникативност бързо печели авторитет сред останалите членове на ЕП.

В свободните дни семейството на Филиз обича да се събира заедно около масата. Съпругът й Тунан много харесва на трапезата да има сарми и цариградски кюфтета. Филиз се опитва да е майстор на любимите му ястия. За разлика от съпруга си, който обича повече месо, тя е фен на вегетарианските гозби.

В свободното си време Хюсменова обича да чете. Любимият й автор е Жак Превер. Чете го в оригинал. Френскоезичните автори й станали близки още в езиковата гимназия. Според нея носят много силен заряд и свобода. От българските автори предпочита Дамян Дамянов, Евтим Евтимов и Валери Петров. Голям почитател е и на книгите на Богомил Райнов.
Понякога, ако има свободно време, обича да посещава музеи. Харесва също да пътува, но заради натовареното ежедневие се ограничава само с Брюксел и Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай