НЦИОМ: ГЕРБ - 34%, БСП - 25%

Невъзможна е категорична прогноза на изборите, твърди Лидия Йорданова

НЦИОМ: ГЕРБ - 34%, БСП - 25% | StandartNews.com

София. Два дни преди изборите за парламент, изследване на НЦИОМ посочва, че в Народното събрание със сигурност ще влязат 4 политически формации, а други четири са на ръба.

Данните са на базата на броя на хората, които категорично са заявили, че ще гласуват, а не на всички българи, имащи право на глас, подчерта директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова пред БНР, по чиято поръчка е направено проучването.

Според него ГЕРБ печелят 34% (с отклонение плюс минус 9%), Коалиция за България - 25% (с отклонение плюс минус 5,7%), ДПС - 13% (с отклонение плюс минус 2,1%), Атака - 9%, (с отклонение плюс минус 1,8%).

Останалите участници в изборната надпревара са подкрепени от 19% от твърдо решилите да гласуват, посочи Йорданова. От всички тях четири формации имат шанс да надхвърлят 4-процентната бариера. Това са НФСБ, РЗС, ДСБ и Движение "България за гражданите". Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център – Свобода и Достойнство" (Христина Христова и Касим Дал), както и Глас Народен на Светльо Витков.

Според НЦИОМ изравняване на първите две политически сили е невъзможно.

Изследването на НЦИОМ е направено на 7-8 май и е представително изследване.

Резултатите от него не дават възможност за категорична прогноза на предстоящите избори. Причините според НЦИОМ, са че има все още много колебаещи се, както и че 12% са готови да продадат гласа си. Друга причина за неяснотата е, че не се знае какъв ще бъде протестният вот. Не на последно място са скандалите, разиграли се по време на кампанията, които са отблъснали голяма част от избирателите.

Според Йорданова хората необичайно много отказват да кажат как ще гласуват. Данните на изследването сочат, че твърдо ще дадат своя вот 55% от гласоподавателите, но все пак се очаква до урните да отидат по-малко избиратели в сравнение с предишните избори. Според данните 18% се колебаят за кого да дадат своя глас, 27% твърдо няма да гласуват.

Проучването показва още, че в селата ще гласуват повече хора, а най-немотивирани са софиянци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай