Яне Янев: РЗС ще подкрепи правителство, но с конкретни условия

Яне Янев: РЗС ще подкрепи правителство, но с конкретни условия | StandartNews.com

Сандански. "Аз съм убеден, че ако „Ред, законност и справедливост" има 20 депутати в българския парламент, за пръв път ще има министри - съдени и осъдени", каза Яне Янев, председател на „Ред, законност и справедливост" и водач на листата на партията за 1 МИР Благоевград, по време на официалното закриване на предизборната си кампания в Сандански,

Той допълни, че корупцията няма цвят – тя е лява и дясна, и центристка, и герберска и бесепарска, и депесарска. По думите на Янев, политическа партия ГЕРБ е паднала от власт, защото българския народ е очаквал от тях в първите месеци на управлението си да хванат за гушата политическата и икономическата мафия, но те не са го направили. Янев даде обещание, че ако РЗС влезе в изпълнителната власт, много министри ще влязат в затвора, защото „трябва да се търси отговорност и да се реже до кокал".

"По пътя на цялостна промяна на политическия модел на България РЗС ще подкрепи правителство, но с конкретни условия, първото от които е още следващата година през май да има референдум, с който българският народ да каже „да" на нова българска конституция. РЗС поставя условие в България да бъде приета нова политическа доктрина, защото българският народ мизерства за сметка на шепа олигарси, които държат 90% от националния капитал", каза още Янев.

"Трябва рязко да се намали корупцията, за да се увеличат доходите и на пенсионери, и на работещи, и на студенти, и на майки", заяви лидерът на РЗС.

Яне Янев посочи, че политическа партия РЗС предлага българските учители да влизат в класните стаи с гордо вдигнати глави, а не да се чудят как да изкарат до края на месеца с 500 лв. заплата.

"Искаме българските учители да имат статут, равен на статута на държавен служител", каза Янев. По думите му, РЗС настоява и за нова здравна система, като се започне от здравната каса, от която се източват 2 млрд. годишно. Според Янев тя трябва да бъде разформирована, а на нейно място трябва да се създадат няколко конкуриращи се структури, за да може цените да паднат драстично и пациенти и лекари да бъдат доволни.

"Ще въведем семейните здравни талони, за да знае всяко семейство с колко пари разполага за здравеопазване за една година", каза още той. РЗС ще спре източването на еврофондовете в една една шепа хора, самозабравили се олигарси в земеделието, посочи Янев. По думите му, ще бъде въведена горна граница в арендуването на земята до 20 000 декара, а собствените на земеделски земи ще бъдат облагодетелствани, а не арендаторите, както е към момента.

"Ще прекратим позорното отношение към собствените на земеделските земи. Българското село трябва да се възроди, защото всички управлявали през тези 20 години скъсаха пъпната връв на българина със земеделската земя", каза Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай