"Депеш" биха политиците

"Депеш" биха политиците | StandartNews.com

София. Изборите не провалиха концерта на "Депеш Мод". Но пък Дейв Геън и компания саботираха вота. На прага на столичния стадион "Локомотив" феновете от София признаха, че преди да тръгнат към кв. "Надежда", са минали да пуснат бюлетина. За разлика от тях, меломаните от провинцията станали с първи петли да ловят транспорт и оставили гласуването за "някой следващ път". В дъждовната неделя вечер пред стадион Локомотив бяха дошли фенове на британската банда от Русе, Разград, Видин и Петрич, Скопие и Атина. И пред "Локомотив" вървеше черна борса - но не за гласове, а за билети. Най-добрите, точно пред сцената, се търгуваха по 120 лв. "Колкото два купени гласа, но има билети и по 70 лева по-навътре", уверяваше младо тарикатче.

------------------
"Гласуваме за вас" - такъв лозунг, изписан на английски, вдигнаха на плакати някои от най-върлите фенове на "Депеш Мод". "Въпрос на приоритет. Първо, нямаше за кого да пусна бюлетина, и второ, предпочитам пред нашите политици любимата ми група. Тя знам, че няма да ме излъже в очакванията ми", обясни Спас Борисов от Бургас. "Станах още в 5 без 10, защото нямах по-удобен транспорт към София", призна пък Младен Петров от Лом. Заедно с приятелката си Лияна Колева от Варна взели билетите си за лайва още преди около половин година. Така че за нищо на света на биха си позволили лукса изборите да застанат между тях и любимата им банда. "Аз живея в София, но не си оправих навреме адресната регистрацията", не скри Лияна. Двама пловдивчани пък - част от мощна агитка, се надяваха, както те ще влязат на стадиона, така и партията им, която е от по-малките, да се промъкне в парламента. "И феновете сме като политическите симпатизанти. Има от 10-20 г. хора, които я слушат тази група", констатира Тодор, който слуша групата още от ерата на грамофоните. Евгения от Благоевград продължи с музикално-политическите аналогии. "Изборите ми мязат на една песен на групата "Черно тържество" - едни се радват сега, а народът пак ще плаче накрая прогнозира 32-годишната жена.

Димитър и Цветелина Каменови от Пловдив пък описаха обстановка в България с парчето "Политика на истината". "Свършихме тая работа с гласуването към 2 ч следобед. Имаше малко опашка в Студентски град. Говореше се за предлагане на пари срещу глас, но на нас нищо не са предлагали", информираха бъдещите филоложки Евдокия и Николета. Парадоксът в техните очи бе, че въпреки че партиите са двойно повече, отколкото й трябвало на България, пак не откривали подходяща. Затова Евдокия чистосърдечно си призна, че е пуснала невалидна бюлетина. Фен на "Депеш Мод" от село Крумово, Пловдивско увеличи провинциалната група на негласувалите. "Трябваше да пътувам, съжалявам, че така се случи. А при този концерт, който предстои за избори и политика, не ми се говори - там всичко е една бутафория", отсече Иван, който се молеше да не отменят концерта, ако завали по-сериозно. Най-луксозните дъждобрани пред стадиона на железничарите стигаха до 15 лв. В локалното на булевард "Рожен" прииждаха тълпи, защитени от майския дъжд в сини, зелени, жълти и червени найлони. Един възрастен човек сполучливо сравни гледката с партийните митинги.

Докато чакаше приятелите му да вземат сандвичи от подвижните лафки, зъботехникът Валери Владимиров изтъкна, че в момента цялата ни икономика се върти около хранителните стоки, алкохола, цигарите и кафенцето. "Ако сега затворят границите на съседна Турция, както входовете на тоя стадион, комшиите ще продължат да си живеят спокойно. Защото там всичко, каквото произвеждат, е защитено от държавата - промишленост, автомобилостроене, земеделие. И у нас трябва да стане така, лесно е", смята Владимиров. Ситуацията у нас му прилича на хита от последния албум на "Депеш Мод" - "Ангели". "Нещо такова трябва на тоя народ и държава, да слезе някой от горе да помогне. Иначе колко правителства се смениха - все едно и също", обобщи Валери. Според него изходът е в политиката да почерпи ноу-хау от музикалната индустрия. "Когато една партия управлява, другите да не й пречат, а да правят нещо позитивно. Така и хората, като дойдат избори, ще си кажат: "Да, тия бяха печени, но ето тези измислиха нещо по-умно и ни харесват повече", предложи Валери.

Суперлуксозните апартаменти на столичен петзвезден хотел, в които са настанени момчетата от "Депеш мод", се пазиха в строга тайна от организаторите на концерта им у нас. Едно обаче е ясно - британците не се затвориха вътре по време на целия си престой в София. След като пристигнаха ден преди концерта си у нас, те първо се отдадоха на релакс със спа процедури. А вечерта, вместо да се излежават из стаите си, те се разходиха из София и посетиха реномиран столичен ресторант. Основно място в зравословното меню, което си избраха, заемаха салатите. За похапване зад кулисите пък "Депеш мод" си поръчаха азиатски деликатеси. Вокалът на групата Дейв Геън получи и специална торта от българския си фен клуб, тъй като преди дни имаше рожден ден и стана на 51.

"Депеш" ще си заминат утре. Те се отправят към Букурещ, където ще излязат на 15 май на националния стадион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай