Стоим зад всяко обещание

Стоим зад всяко обещание | StandartNews.com

София. Бившият министър на икономиката Делян Добрев води листата на ГЕРБ в Перник и Хасково.

- Г-н Добрев, ако трите ви деца след години поискат да им разкажете за предизборната кампания, Цецомобила, бръмбарите в дома на Бойко Борисов и от хотела в Правец, какво ще чуят?

- Истината е, че тези избори повече от всички други преминаха в сянката на компроматите и не можаха да се чуят идеите на партиите. ГЕРБ единствена обясни как ще осигури повече заетост и по-високи доходи. Докато нашите опоненти се занимаваха с черен пиар, компромати и коментари, ние бяхме при хората, за да чуем техните проблеми.

- Когато гръмна скандалът, поне дискомфорт не почувствахте ли?

- Да ви кажа честно, хората не ги интересува скандалът. Аз се срещам всеки ден със стотици и никой не ме е попитал за подслушванията. Единствените коментари са в посока на досада от случващото се, питат кой и защо го организира и защо компроматите през годините са винаги срещу десните и никога срещу социалистите.

- Цялата тази история разколебава ли ви от участие в политиката?

- В никакъв случай. Защото много от тиражираните истории - например разказаното от Мирослав Найденов, че в МС сме се събирали на групички преди заседанията да си споделяме, че се притесняваме от подслушване - е абсолютна лъжа. Аз 1 г. съм бил на почти всеки министерски съвет, а преди това съм присъствал като зам.-министър.

- ГЕРБ опонира на БСП, че не давате като тях бомбастични обещания, като например 250 000 нови работни места. Но има някои, които са на ръба на изпълнението.

- Кое от всичко ви се струва трудно за изпълнение? Гордеем се, че в програмата ни няма празни обещания, а стоим зад всеки написан ред. Работните места се разкриват от бизнеса, не от партиите или държавата. В програмата ни основен акцент е подкрепа към бизнеса, повече външни и вътрешни инвестиции, подкрепа за преструктуриране на сектори в икономиката, продължаване на инфраструктурните проекти. Тези мерки ще доведат до разкриване на работни места и ръст на икономиката.

- Но държавата трябва да създаде условия бизнесът да функционира добре. Само ниски данъци не са достатъчни.

- Точно така. Предвиждаме да разделим министерството на икономиката, енергетиката и туризма на две - на икономиката и туризма и на енергетиката. Ще продължим да работим за намаляване на бюрокрацията в администрацията. Ще въведем изискването всички правила и наредби на различните ведомства задължително да бъдат съгласувани с министъра на икономиката, преди да бъдат приведени в изпълнение. Ще въведем и дисциплинираща мярка - ако бъде изпуснат определеният в закона срок, да се възстановява внесената такса. Парите ще ги загуби бюджетът на съответната структура. И когато започнат да си раздават бонуси, ще стане ясно, че за такива няма пари, защото чиновникът Х се е забавил. По този начин те сами ще се контролират.

- От БСП ви критикуват, че ГЕРБ основно е рекетирал бизнеса, а не е откривал работни места.

- Къде е този рекет към бизнеса?! Ние за разлика от тях давахме възможност на бизнеса да получава европейски пари. При тях тези пари бяха спрени от Брюксел заради далавери. Подобни спекулации може би се харесват на техния електорат. Но хората, с които аз се срещам, искат да чуят идеи за развитието на България. Защото важното за държавата и хората е как ще се управлява тя през следващите 4 г., за да се решат най-належащите въпроси със заетостта и доходите. А това може да стане с подкрепа на бизнеса, инвестиции, инфраструктура. БСП забрави една от любимите си реплики - че асфалтът не се яде. Защото видяха, че хората разбират как магистралите приближават регионите до София и ги правят атрактивни за инвестиции. Например със строителството на магистрала "Тракия" в Бургас започнаха проекти за редица нови предприятия, които ще намалят безработицата и ще увеличат доходите на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай