Станишев: МВР написа забранителните списъци

Станишев: МВР написа забранителните списъци | StandartNews.com

София. 700 000 са невалидните бюлетини в двата избора – за президент и за местна власт, обяви пред бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. Той допълни, че от партията имат сериозни подозрения за манипулация и фалшификация, затова е необходимо и да бъде преброен повторно целият изборен резултат. Ако властта иска да запази минимален морален кредит, че може да управлява, е необходимо пълно преброяване на резултатите, заяви соцводачът.

Според него има механизъм това да се случи и ако е необходимо, ще се стигне до цялостно касиране, тъй като е нарушено фундаменталното право – свободен вот и честно преброяване на гласовете.

При това правителство имаме провалени по същество и най-скандални избори за 20 години, коментира още Станишев. „Става дума за основно право на всеки гражданин, записано в Конституцията, без което няма демокрация – свободата да си избираме управниците. Ако не може този процес да е организиран прозрачно и гласовете да бъдат преборени, за какво говорим? Каква е тази власт?”, попита той.

Станишев определи като скандална организацията на вота. За да се аргументира, той поясни, е има данни за незаконни действия от страна на МВР – 400 000 българи са били вкарани в забранителни списъци; изборният ден е продължавал след законово установения срок; ЦИК е признала, че в София има 35 секционни протокола, попълнени „служебно” от членове на общинската избирателна комисия.

Станишев призова да се гласува на втория тур, "тъй като това е единственият начин да се преодолее „купеният вот” на ГЕРБ". "Не може да позволяваме една власт, която се е самозабравила, до потъпква фундаменталното ни право. Ако този им позволим да се измъкнат все едно нищо не се е случило, следващия път ще бъде страшно – ще действат двойно по-грубо”.

По думите му на балотажа е поставен голям залог – „ще позволим ли еднолично диктаторско управление или ще опазим демокрацията”.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай