Всеки трети иска да пренареди листите

16 на сто аванс за ГЕРБ и 7 партии в новия парламент, прогнозира "Екзакта"

Всеки трети иска да пренареди листите | StandartNews.com

12% сменят партията заради агитацията

12% от българите твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от предизборната кампания. Агитацията обаче не е повлияла на цели 88 на сто от запитаните. Избирателите, които са сменили нагласите си, най-често са на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани респонденти. Привържениците на малките партии се влияят повече от кампанията. Това показват данните от последното проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 15-19 септември сред хиляда души. Изследването дава шанс на седем партии за новия парламент. ГЕРБ(36,5%) води убедително пред БСП(20,2%), а ДПС държи третото място с 11,9%. В битката на малките води Реформаторският блок(7,3%), следван от почти изравнените АБВ (5,3%), ББЦ (5,2%) и Патриотичният фронт (5,2%). Резултатът на последните три формации е в рамките на случайната грешка и социолозите отсега не се наемат да кажат коя от тях ще спечели петото място.

55% от пълнолетните граждани категорично възнамеряват да гласуват

В самото начало на кампанията твърдо решилите да пуснат бюлетина не надхвърляха 50%.
Половината от тези, които не знаят за кого да гласуват, смятат, че до 5 октомври ще си намерят подходяща партия.
Увеличават се и хората, които заявяват, че ще гласуват преференциално. В началото на кампанията те са били 25%, а сега делът им е - 31 на сто.

След запознаването с имената на кандидатите, избирателите могат по-ясно да определят своите предпочитания, както и да реагират на подреждането на кандидатите в листите на партиите. Самата възможност за преференциален вот изиграва ролята на мотивиращ фактор за онези, които по принцип искат да гласуват, но имат известни резерви към подреждането на кандидатите. Гласуването за личности е приоритет на младите и високообразовани хора, жители на на големите градове.
Най-големи мераклии да пренаредят листите са почитателите на Реформаторския блок - две трети от тях ще гласуват преференциално. На евроизборите именно реформаторите чрез преференции успяха да бутнат водача Меглена Кунева и да изпратят в Европейския парламент втория в листата - Светослав Малинов.

Сред избирателите на останалите партии делът на желаещите да упражнят преференциален вот варира между 40% и 50%.

Най-мобилизиран е електоратът на ДПС

- 96% от избирателите на движението от 12 май 2013 г. се канят да повторят вота си. Гласоподавателите на ГЕРБ пък са относително по-мобилизирани от тези на БСП. Периферията на партията на Бойко Борисов допълнително набъбва и поради конформисткия вот - феномен, по силата на който избирателите без ясни предпочитания накрая пускат бюлетина за очаквания победител и по този начин се чувстват съпричастни с мнозинството и с печелившите.

Социолозите от "Екзакта" правят уговорката, че нито едно проучване не улавя гласуването на българите в чужбина, както и мащаба на купения вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай