Янаки Стоилов: Обявяваме се в защита на хората на труда от всички професии

Янаки Стоилов: Обявяваме се в защита на хората на труда от всички професии | StandartNews.com

Пещера. Стремежът ни е да посетим различни предприятия в региона, защото без производство няма развитие, а без работа хората не могат да имат доходи. Това заяви Янаки Стоилов, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, по време на посещението си в предприятие за производство на обувки в Пещера. Той посочи, че специално внимание се отделя на малките и средните предприятия, защото те са динамични и имат възможност да произвеждат и изнасят продукция. „Проблемът е, че не е достатъчно конкурентна средата, защото се внасят обувки и други изделия на по-ниски от реалните цени, което подбива българския пазар и нашите производители, но това е работа на митническите органи и на държавните институции", отбеляза Стоилов. Според него по различните национални и европейски програми за финансиране трябва да се създадат повече възможности за малките предприятия, защото понякога праговете са по-високи от оборотите, които те могат да постигнат. Той отбеляза, че има още един сериозен проблем, хроничен за българската икономика, а именно – хората да бъдат осигурявани и да плащат данъци върху реалния размер на трудовите възнаграждения. „Затова ние се обявяваме в защита на хората на труда от всички професии и на всички, които създават работни места и достойно заплащане", каза водачът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик. На посещение в предприятието бяха също кандидатите за народни представители Йордан Младенов и Георги Янчев.

Трябва да се поставят сериозни въпроси за КТБ към прокуратурата

По-късно през деня на среща с избиратели, Стоилов заяви, че е несериозно да се обвинява БСП за състоянието на КТБ. „Трябва да се поставят по-сериозни въпроси и те са към прокуратурата – кога тя ще е в състояние да каже на какво се дължат липсите в банката, а не да се организират дискусии в нейна подкрепа", каза той и допълни: „БНБ, която обича да изтъква своята независимост, а когато възникнат проблеми ги препраща към други държавни институции, също трябва по-активно да влезе в своята роля". Стоилов припомни, че при проблемите с българските банки, които не са се отнасяли само до КТБ, е имало предложения за банкова ваканция, които експертите на ГЕРБ са подкрепили, но благодарение на усилията на БСП това не се е допуснало. Според него трябва да бъдат създадени публични правила, по които да се предоставят за управление държавни и общински средства, защото много от общините, управлявани от ГЕРБ са си държали парите в тази банка и те трябва да кажат какви са били мотивите, за да направят този избор.

Настояваме държавните средства да отиват в държавните и общинските училища

"Настояваме държавните средства да отиват в държавните и общинските училища и по това се различаваме от други партии", заяви на среща с учители в Пещера Янаки Стоилов. „Подчертаваме необходимостта за равен достъп до образование и засилване на социалните и възпитателни функции на българското училище чрез увеличаване на програмите за осигуряване на хранене, ученическо облекло и стипендии за учениците", допълни още Стоилов. Той отбеляза и необходимостта от съобразяване на професионалното образование с икономическите и социалните потребности на страната и регионите. „През последните години проблемите на българското образование се увеличават и то не заради хората, работещи в тази сфера", коментира Янаки Стоилов и посочи, че предвид ангажиментите му като преподавател в университети тези проблеми са му близки.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с учебното съдържание, подобряване на спортните бази и др. По-късно кандидатите за народни представители от листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ представи платформата си пред препълнения със стотици жители на града централен площад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай