Веселин Вучков: При природните бедствия не трябва да се търси популизъм

Веселин Вучков: При природните бедствия не трябва да се търси популизъм | StandartNews.com

София. Всяко природно бедствие може да се превърне в мощен инкубатор за търсене на решения, но и за ескалиращ популизъм. Така се получи и с водната стихия, връхлитаща страната през няколко месеца. Това се казва в позиция на кандидата за народен представител от ГЕРБ за 24 МИР доц. Веселин Вучков по повод природните бедствия, засегнали голяма част от страната. Според Вучков, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ, предизборният период е повод да си зададем важните въпроси: адекватно ли реагират държавата, общините, гражданите и кои са причините за бедствията и големите щети.

Веселин Вучков изразява тревогата си относно желанието на някои политици да реагират първосигнално – да се пишат нови закони и да се правят нови структури. „Питам – кому е нужно това? Особено цинично звучат идеите да се възстанови Министерството на извънредните ситуации. И ако за БСП и ДПС това е обяснимо желание, не разбирам подобни идеи в средите на Реформаторския блок. Напомням: това министерство бе създадено единствено с цел да се задоволят коалиционните апетити на ДПС през 2005 г. в злополучната тройна коалиция БСП/ДПС/НДСВ", коментира кандидатът за народен представител от ГЕРБ. Веселин Вучков припомни и че по същото това време към МИС на Емел Етем се включи „Гражданска защита" и „тел. 112", корупционни скандали разтърсиха държавата, а шефове на Гражданска защита обикалят и до днес съдебните зали. Наводнението в Цар Калоян показа „готовността" на МИС", подчертава още Вучков. Той е категоричен, че създаването на нови структури и администрация не върши работа. Вучков дава като пример за нелош закон сегашният Закон за защита при бедствия, с норми относно превенция, единна спасителна система, обявяване на бедствено положение от държава, областни управители, кметове.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на ГЕРБ припомня и добрите решения, които са се случили в периода 2009-2013 г. „Първо, Гражданска защита се обедини с пожарната служба под шапката на МВР. Така се сложи край на порочния модел Гражданска защита да „циркулира" между отбрана, МС, МИС. Освен това липсваше задължителната координация между двете служби, а те се надпреварваха пред медиите кой пръв ще посети мястото на трагедията, за да обере позитиви. Тази трудна реформа има дългосрочен положителен ефект: еднакви режими на дежурства, координация, отговорност", посочва още Веселин Вучков .

Веселин Вучков подчерта, че при правителството на ГЕРБ е предприето мащабно „превъоръжаване" на пожарната служба със средства от ЕК по програма „Околна среда". „Стотици милиони евро се ползват за закупуване на противопожарни машини от всички видове, предпазни средства и т. н. Това се забелязва от гражданите в цялата страна. До две години цялата техника на пожарната служба ще бъде обновена изцяло", отчете Вучков. „Какво липсва? Предизборната програма на ПП ГЕРБ отговаря на този въпрос: Нужни са доброволни формирования от граждани за бърза реакция при бедствия във всяка община. Те ще бъдат изградени, обучени в Академията на МВР, снабдени с елементарни спасителни средства и поставени в режим на готовност до края на 2015 година. Напомням, че навсякъде в Европа доброволчеството е в основата на спасителните дейности. Тази инициатива плюс обновяването на техниката на професионалните пожарникари дава решенията за последваща реакция", заявява кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ в своята позиция.

Той подчертава още, че проблемът с причините за бедствията и задължителната превенция все още стои. По думите му е видно, че те са комплексни и не могат да бъдат ангажимент само на МВР. „Масовото изсичане на гори (незаконно и законно); незаконните строежи в коритата на реките и бреговете на язовирите; безстопанственост на язовирите и водоемите; непочистването на речните корита и изсипването на отпадъци... И един показателен пример, който видях с очите си в гр. Берковица: най-тежко пострадалата къща от наводнението имаше предвидлив стопанин, който беше направил застраховка, която изцяло ще покрие щетите. В крайна сметка в основата на „справянето" с проблема стои личната самодисциплина. Да се замислим всички върху това", добави Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай