Велчев: Пътната безопасност трябва да бъде национален приоритет

Велчев: Пътната безопасност трябва да бъде национален приоритет | StandartNews.com

В следващия парламент ПП ГЕРБ ще инициира законодателни промени с цел засилване на превантивните мерки, касаещи видеоконтрола и видеонаблюдението на трафика. Необходими са промени, които да са осезаеми и за разлика от останалите, партия ГЕРБ има готовност да поеме отговорността. Това заяви кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ в 25 МИР София Красимир Велчев на среща с председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР Станислав Иванов, Димитър Тодоранов и Анна Александрова. Красимир Велчев беше категоричен, че пътната безопасност трябва да бъде национален приоритет.

„Проблемът с пътната безопасност касае 7,5 милиона българи. Това означава, че всички сме потенциални жертви на катастрофи. За изминалите 5 години 50 000 семейства са участвали в тежки катастрофи, има по 800 загинали годишно. Темата с пътната безопасност досега не е излизала на преден план. Когато беше представена програмата на ПП ГЕРБ за сектор „Сигурност", за първи път беше вкаран и въпросът с катастрофите и за това, че трябва да има държавна политика в тази сфера", каза председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Красимир Велчев подчерта, че в управленската програма на ГЕРБ е заложена реформа за осигуряване на контрол на пътя чрез увеличаване на броя мобилни и стационарни камери. Участниците в разговора се обединиха около тезата, че контролирането на скоростта с камери има и антикорупционен ефект, защото по този начин няма личен контакт с нарушителите.

На срещата беше обсъдена и необходимостта от изграждането на безопасна инфраструктура, която да минимизира риска от произшествия. Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР отчетоха, че в управленската програма на партията са заложени и мерки за обезопасяване на най-критичните точки от пътната мрежа с концентрация на ПТП. „Спомнете си как нашите опоненти питаха дали се яде асфалт, докато правителството на ГЕРБ инвестираше в големи инфраструктурни проекти и магистрали, за да може да се намалят инцидентите по пътищата, което беше факт по време на управлението на ГЕРБ", припомни кандидатът за народен представител от ГЕРБ Красимир Велчев.

„По време на правителството на ГЕРБ катастрофите намаляха с 40%. За последната 1 година пътната полиция беше изтикана в ъгъла, министъра пращаше полицаите да охраняват парламента и границата с Турция, докато хора умираха по пътищата", заяви Владимир Тодоров. Кандидатът за народен представител Станислав Иванов също припомни статистика, според която през 2009 година, когато правителството на ГЕРБ идва на власт загиналите по пътищата са били 1200. „През 2012 загиналите бяха 599, броят намаля наполовина, заради мерките, които нашето правителство взе-изграждането на сигурни пътища и пешеходни пътеки. За съжаление за тази година жертвите по пътищата са се увеличили с 30%, което показва безхаберното отношение на правителството на Тройната коалиция към безопасността на българите", подчерта Иванов. Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР изразиха готовност за съдействие и подкрепа и бяха категорични, че ГЕРБ ще продължи добрата работа с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай