ЦИК за мандатите: Резултатите се оспорват пред КС

ЦИК за мандатите: Резултатите се оспорват пред КС | StandartNews.com

София. Политическите и гражданските протести срещу разпределението на мандатите не трябва да се насочват към Комисията. Резултатите могат да се оспорват пред Конституционния съд, обяви пред БНР един от говорителите на ЦИК - Александър Андреев.

Той бе категоричен, че ЦИК е само прилагащ орган, които изпълнява законовите разпоредби.

"Ако има някакво недоволство, то не би следвало да бъде насочено към Централната избирателна комисия като правоприлагащ орган, а съответно към искане за законодателни промени. Оспорването на проведените избори става пред Конституционния съд. Ако смятат да подадат жалба, то не могат да я подадат чрез Централната избирателна комисия, а следва да я подадат до някой от органите по член 150 от Конституцията", обясни говорителят на ЦИК.

Той допълни, че това са президентът, Министерският съвет, една пета от народните представители, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор. "Всеки един кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет могат да подадат съответно искане за оспорване на резултатите в седемдневен срок от обявяване на резултата, след което органът има право да внесе до 15 дни пред Конституционния съд жалбата за оспорване на изборите", обясни Андреев.

Припомняме, че недоволни граждани от Дупница, Кюстендил, Ямбол и Габрово излязоха на протест срещу получените от ДПС депутатски мандати в техните градове, което се дължи на математическия модел за разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай