ЦИК санкционира ДПС за агитация на турски език

ЦИК санкционира ДПС за агитация на турски език | StandartNews.com

София. Със свое решение ЦИК е постановила, че евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, областният шеф на ДПС-Варна Ерджан Ебатин и кандидат-депутатът Йордан Цонев са нарушили забраната за водене на предизборна кампания на език, различен от българския. Комисията е сезирана от гражданка, а нарушението е било извършено на 21 септември 2014 г. по време на предизборно мероприятие на ДПС в гр. Долни чифлик, област Варна. В ЦИК са изгледали записи от това мероприятие, които са качени в множество интернет-сайтове.

От поименните изказвания отразени в записа е видно, че Кючюк и Ебатин провеждат агитация на турски език. Цонев изнася словото си на български, но подтиква присъстващите да говорят на майчиния си език в отговор на въпроса му кой номер ще отбележат в бюлетината.

Според Изборния кодекс за подобно нарушение глобата е между 200 и 2000 лв. Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Преди няколко дни лидерът на ДПС Лютви Местан също говори на предизборен митинг на турски език и това бе отразено в една от националните телевизии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай