Тандемът Стойнев - Добрев обедини сили от двете страни на Балкана

Тандемът Стойнев - Добрев обедини сили от двете страни на Балкана | StandartNews.com

София. Две от знаковите лица на БСП – Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, събраха в един и същи ден бизнеса от двете страни на Балкана. Добрев води листата на БСП Лява България в Габровско, а Стойнев е водач в съседната Старозагорска област.

„Няма да вдигаме данъци и няма да правим силова икономика като ГЕРБ. Ние сме за силна икономика", заяви на среща с предприемачи в Казанлък ексминистърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„За отношенията бизнес - държава трябва да се говори само в цифри. Всичко друго е празни приказки", отсече Стойнев.

Той припомни, че още в началото на управлението на Орешарски в българския бизнес са влезли реални близо 2,5 милиарда лева, просрочени от държавата задължения по вече сключени договори и неизплатени европейски средства.

По-късно Стойнев прехвърли Стара планина, за да се срещне с бизнеса от Габрово и Севлиево, събран на специална среща от Кирил Добрев.

Местните предприемачи и членовете на бизнес сдружение "Севлиево 21 век" признаха, че по време на мандата на Стойнев като икономически министър средата за инвестиции в България се е стабилизирала. "Не искаме да се повтори ситуацията за бизнеса от преди две години – репресии, изнудване, страх и несигурност", бе основният коментар по време на срещата.

"Върнахме ли 600 милиона лева ДДС на бизнеса в срок? Изплатихме ли всички задържани от държавата по времето на ГЕРБ плащания? Направихме го и имаме амбицията да продължим да работим и да сме точни с бизнеса", каза Стойнев.

Пред бизнесмените от региона Кирил Добрев подчерта, че политиката на стабилизиране на бизнес средата ще продължи, защото сигурността в тази сфера е основен приоритет на социалистите.

"В следващия парламент БСП ще бъде управляваща партия с разбиране към бизнеса или опозиция, която да респектира управляващите. Знам, че освен ГЕРБ, бизнеса го тормозят и честите избори, както и несигурността, която те предизвикват", каза още Добрев.

Кирил Добрев не идва никъде за малко, в Габровско не е имало по-активна кампания от неговата, регионът винаги е бил в глух коловоз за левите и появата му тук значи, че монополът на ГЕРБ тук е разбит, независимо какви ще са резултатите от изборите – това бе основният коментар по време на срещата в Габровско.

"Без работеща икономика няма силна държава. Постигнахме икономически растеж, нови 50 000 работни места, по-високи доходи и сигурност за хората и бизнеса. Ще продължим да подобряваме тези показатели. Ще съсредоточим усилията си в създаването на квалифицирани кадри, от които бизнесът има нужда, защото се оказва, че това е един от основните проблеми в Габровска област", коментира Кирил Добрев.

От своя страна представителите на бизнеса призоваха за важните проекти кандидатите за народни представители да гласуват в парламента надпартийно, както вече са виждали да го прави Кирил Добрев.

„Вие сте първият социалист, който най-напред говори за бизнес, а след това за социална политика. Оценяваме разбирането ви, че без силна икономика, няма как да има адекватна социална политика", споделиха още присъстващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай