Стойнев: С наближаването на зимата Европа се движи към енергийна криза

Стойнев: С наближаването на зимата Европа се движи към енергийна криза | StandartNews.com

В интервю за ИТАР-ТАСС бившият икономически министър посочи, че София настоява за продължаване на строителството на газопровода, за да се премахнат всички рискове

По отношение на газопровода "Южен поток" и OPAL европейските лидери се ръководят повече от политически, отколкото от практически съображения. Това становище изрази в интервю за ИТАР-ТАСС, бившият министър на икономиката и енергетиката на България Драгомир Стойнев, като допълни, че с наближаването на зимата Европа върви към енергийна криза.

Знам, че Европейската комисия (ЕК) отложи решението за OPAL края на октомври и вярвам, че това е политическо решение. Окончателното решение вероятно ще бъде взето от новия състав на Европейската комисия, заяви Стойнев.

"Лично аз вярвам, че европейските лидери мислят повече за политика и геополитика, отколкото за икономиката и за положението на хората в Европа. Това трябва да се промени, икономически интереси, включително и в отношенията си с Руската федерация, трябва да играят водеща роля" – е мнението на Драгомир Стойнев.

С наближаването на зимата Европа върви към енергийна криза

Бившият икономически министър твърди, че ЕК не е предприела необходимите мерки за осигуряване на стабилни доставки на газ през зимата за държавите-членки на ЕС.

"Ние сме изключително загрижени за ситуацията, която е пряко свързана с конфликта между Русия и Украйна и е много вероятно тя да доведе до спиране на транзита на газ, включително към България", опасява се Стойнев.

Той посочи, че поради тези причини София настоява за продължаване на строителството на газопровода "Южен поток", с което да се премахнат всички рискове за транзита на природен газ не само за България, но и за други страни в Югоизточна Европа.

"Физическите съоръжения за съхранение на газ в Европа днес са почти пълни, но това не решава проблема" – отбелязва в интервюто Драгомир Стойнев.

"Франция, Италия и някои други страни да имат достъп до енергоносители от Северна Африка, но България, Словакия, Унгария, няма такава възможност, те могат да разчитат само на руски газ. „За нас е важно, че европейската икономика е да се работи ефективно, а това зависи от гаранции за доставка на природен газ. Ето защо ние настояваме за бързото приемане на необходимите решения", - добави той.

За санкциите срещу Русия

Говорейки за санкциите, наложени от ЕС, бившият министър каза, че те се приемат без оценка на възможните последствия. "Когато се налагат санкции по отношение на Русия, тя с пълно право предприема ответни действия и това не помага на никого", смята Стойнев. „Надявам се, че новата ЕК ще намерите най-правилните решения чрез диалог със заинтересованите страни."

"За съжаление, всички тези решения са пряко свързани с политическата ситуация и най-вероятно ще бъдат взети на по-късен етап. Съмнявам се, че нещо конкретно ще се случи в края на октомври, защото изграждането на" Южен поток" и конфликта в Украйна са свързани", заявява в интервюто Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай