Румен Петков: След осъзнатото членство в ЕС националният интерес са връзките с Русия

Румен Петков: След осъзнатото членство в ЕС националният интерес са връзките с Русия | StandartNews.com

Москва. След осъзнатия избор на България за членство в ЕС националният ни интерес е да запазим отношенията си с Русия. Това заяви пред руски медии в Москва зам.-председателят на АБВ и кандидат за депутат Румен Петков, цитиран от пресцентъра на партията.

В съобщението не се казва какъв е поводът за посещението на Петков. В него се посочва само, че Петков е поднесъл цветя и се поклонил пред Паметника на гренадирите, посветен на боевете край Плевен.

Според Румен Петков е нужно силно и динамично развитие на туристическия сектор. "Абсурд е на Световната туристическа борса в Москва ние като държава да отсъстваме. Още повече че приходите от туризъм формират 16 процента от БВП", посочил той.

По думите му България трябва да се бори за връщането на нашата селскостопанска продукция на руските пазари, трябва да се бори за развитие на културните взаимоотношения между двете държави. Не е нормално почти целият ЕС да участва в Панаира на книгата в Москва и българският щанд да е празен, заключил той.

"Нашият национален интерес предполага бързото рестартиране на АЕЦ "Белене". Шестте държави - членки на ЕС, и Русия да започнат изграждането на "Южен поток", защото за България тези два проекта са гаранция за енергийната ни сигурност, инструмент за положително влияние на цените на ток и газ. "Южен поток" е гарантиран приход годишно в размер на повече от 300 млн. евро", заявил още Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай