Разкриха схема за търговия на гласове в евангелистки църкви

Разкриха схема за търговия на гласове в евангелистки църкви  | StandartNews.com

Търговия на гласове в храмове бе разкрита след разследване на Нова тв. Поредната схема за купуване на вот се случва в евангелистки църкви в страната.

Репортер на телевизията влязъл под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви в България и се представил за представител на партия, която ще се бори за вота на избирателите на 5 октомври. Пастори говорят пред скритата му камера за купения вот и уточняват, че могат да намерят 7000 вярващи, които да гласуват за партията.

Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаря, който е старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област и общински съветник в Самоков, е едно от лицата, което търгува с гласовете на избирателите.

"В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!", обяснява пастор в Перущица, който взима лист с текст, напечатан от "партийния функционер". По този начин той обяснява на вярващите за кой да гласуват. След проповедта се уговарят подробностите.

50 000 лв. струва осигуряването на над 7000 гласа в страната - общо около 140 църкви, става ясно от думите на общинския съветник Сашо Тодоров.

„Ние вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона", пишат представители на групата "Християни на протест", които смятат, че евангелистите, търгуващи с гласове, петнят името им и злоупотребяват с правомощията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай