Представители на ГЕРБ се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара у нас

Представители на ГЕРБ се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара у нас | StandartNews.com

София. Водачът на листата на ГЕРБ в 24МИР-София Румяна Бъчварова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара в България. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

От Камарата представиха Бяла книга с препоръки за подобряване на бизнес климата и икономическата среда, засилване на конкурентоспособността на българската икономика и насърчаване на инвестициите в страната. Членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Бъчварова и Дончев подчертаха, че няма съществени принципни различия между препоръките в Бялата книга и програмата и визията на ГЕРБ за управление на държавата.

Президентът на Американската търговска камара в България Питър Литгоу, вицепрезидентът Алекс Нестор и изпълнителният директор Валентин Георгиев проявиха засилен интерес и одобрение към програмата за саниране на панелните жилища в страната, която ГЕРБ предвижда да реализира при бъдещ управленски мандат. Обсъдена бе и необходимостта от увеличаване на административния капацитет в България и подобряването на институционалната памет на всички нива в администрацията. „За Камарата е важно подобряването на диалога между нас и институциите. Когато има диалог и разговор, доверието е налице. Експертизата на големите фирми, които са членове на Американската търговска камара е безспорна – използвайте я", подчерта Алекс Нестор.

По време на срещата Томислав Дончев представи икономическите приоритети в управленската програма на ГЕРБ и мерките, които се предвиждат за икономически растеж. „Най-важното е да имаме икономически министър, който да се занимава с привличането на инвестиции и с подкрепа на дребния и средния бизнес. Предвиждаме разделянето на досегашното мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма в три отделни министерства, за да може всяко от тях да концентрира усилията си в съответната сфера и да се подобрят резултатите от работата им. Сливането на НАП и Митниците в една структура също ще доведе до безспорни позитиви", обясни Дончев. По думите му членството на България в Еврозоната е приоритет на ГЕРБ още от 2009 година и остава такъв и към настоящия момент, съобщиха още от пресцентъра на ГЕРБ.

„Публично-частното партньорство е много добър механизъм, който за съжаление все още не е развит пълноценно в България. Затова имаме намерение да предложим нов закон за публично-частното партньорство", посочи Бъчварова. По думите й трябва да бъде ускорено разработването на електронното управление. „Нито една друга реформа, от която се нуждаем, не може да стане без електронното управление. Без него оставаме в миналия век", посочи още водачът на листата на ГЕРБ в 24 МИР-София. Според Бъчварова, друг съществен проблем пред страната ни е много ниската проектна готовност, което създава негативни последици както по отношение на усвояването на европейски средства и икономическия растеж, така и върху чуждестранните инвестиции. „Проблем за България е, че няма устойчива форма на взаимодействие между държавата и бизнеса, а това е много важно, защото ще доведе до ускоряване на икономиката", каза още Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай