Позитано: Г-н президент, не посягайте на полицаите

Позитано: Г-н президент, не посягайте на полицаите | StandartNews.com

Политиците трябва да си подадем ръце в името на народа, призова Кирил Добрев

Говорителят на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов излезе с остра декларация по повод на идеята на служебното правителство да се преразгледат условията на пенсиониране в армията и МВР. "Г-н Президент, не посягайте към правата на военни и полицаи! Вече нямаме надежда, че това правителство ще осъзнае какви са функциите му по конституция и ще престане да взима решения, които далеч надхвърлят мандата му", заяви Мерджанов. И допълни: "Затова се обръщаме към носещия отговорност за действията на кабинета "Близнашки" - президента Плевнелиев". В позицията си Мерджанов припомня казаното преди няколко месеца от министър Ангел Найденов в защита на правата за пенсиониране на военнослужещите: "Експертите да не забравят, че българската армия е професионална и само комбинацията от заплащане, условия за пенсиониране и гарантирана социална политика може да направи по-привлекателна службата във въоръжените сили".

По-рано през деня зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев заяви от връх Шипка, че България има нужда от обединение. "Време е да спрем да се разделяме. Промяната трябва да настъпи отгоре надолу. Промяната трябва да започне от политиката, защото политиците се изолираха от народа си", каза Стойнев. Предната вечер по време на благотворителен концерт в Севлиево водачът на листата на "БСП лява България" в Габрово Кирил Добрев призова: "Политиците трябва да си подадем ръце, за да живеят всички по-добре". "Има много неща, свързани с БСП, които критикувам. Срамувам се от част от назначенията. Но не се срамувам от нашата социална политика. Тъй като взехме икономиката на минус, а създадохме 40 000 работни места", каза Добрев и изправи на крака множеството в препълнената зала.

Служебният кабинет посегна и на военните

Атанас Мерджанов е говорител на НС на БСП и водач на листата на "БСП лява България" в Ямбол

- Кое наложи очертаването на 12-те "червени линии" в предизборната програма на "БСП лява България"?
- В "БСП лява България" сме доказали, че сме пълноценен и предвидим коалиционен партньор. Знаем и каква е цената на коалициите, често ни се е налагало сами да я плащаме. През последната година бяхме изложени на справедлива критика от страна на нашите членове и симпатизанти, че не сме достатъчно ясни в ангажиментите, които отстояваме в рамките на едно общо управление. Ние се съобразихме с този упрек и затова днес заявяваме открито кои са границите, които не ще преминем, и коя е основата, на която можем да водим разговори с останалите политически субекти.
- Не политизирате ли много с предложенията от страна на служебния кабинет за промените в условията на пенсиониране на полицаи и военни?
- Категорично сме против. Социалните придобивки на полицаите и на военнослужещите бяха наш основен приоритет, който облякохме в закони. Днес едно служебно назначено правителство с лека ръка посяга на тях. Това е недопустимо. Още по-недопустимо е мълчанието на президента, което е знак на отстъпление от страна на върховния главнокомандващ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай