П. Манушев: Можем да удължим живота на панелките с над 30 години

П. Манушев: Можем да удължим живота на панелките с над 30 години | StandartNews.com

Варна. ПП ГЕРБ предлага конкретни мерки за удължаване живота на панелните жилищни сгради, строени преди десетилетия. Мащабната програма за енергийна ефективност предвижда 100% безвъзмездна помощ през първите две години от нейното изпълнение. Така се дава шанс за санирането на половината от многофамилните жилищни сгради. Това каза Пламен Манушев, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ-Варна. На среща с представители на етажната собственост във варненския район „Владислав Варненчик" той информира, че управленската програма на ГЕРБ предвижда създаването на фонд за енергийна ефективност на стойност 2 млрд. лв.

„Става въпрос за сериозна инвестиция, но тя ще намали разходите за отопление на домакинствата до 50 на сто. Освен това, ще удължи живота на сградите с над 30 години", поясни Манушев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. По думите му, програмата включва саниране и смяна на дограма, ремонт на покривите, а също и на асансьорите, както и укрепване на конструкциите.

„Очакваният ефект е огромен, защото позитиви ще има не само за домакинствата, а и за фирмите. Целта е да бъдат стимулирани малките и средните фирми в строителния бранш. Програмата ще даде работа и на производителите на изолационни и крепежни материали", допълни Пламен Манушев, който е втори във варненската листа на ПП ГЕРБ. Той изтъкна още, че мащабното саниране неминуемо ще промени и облика на българските градове.

В рамките на срещата бяха обсъдени и въпроси относно актуалната политическа ситуация в страната. „Стабилна България е постижима със стабилно и открито управление, с тежки, но необходими реформи", категоричен бе Пламен Манушев. Той открои мерките, които ГЕРБ предвижда в системата на здравеопазването, като посочи предложенията за въвеждане на диагностично-свързаните групи и на парамедици в Спешната помощ. Манушев отчете и необходимостта от повече униформени полицаи в малките населени места, където битовата престъпност е сериозен проблем. Той припомни и ангажиментите, които лично лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пое пред варненци - магистрала „Хемус" да бъде изградена в рамките на 4 години, да се развие пристанищния комплекс и да се построи рибарско пристанище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай