МВР арестува 11 за купуване на гласове

МВР арестува 11 за купуване на гласове | StandartNews.com

Купуването на гласове започна в петък. Това съобщи политологът Антоний Гълъбов, който е член на специалния обществен съвет за борба с търговията с гласове към МВР. Същия ден в Монтана и Перник полицаи са посетили адреси на дилъри на гласове.

"Досега сме получили 53 сигнала - 24 от тях са оперативни, 19 души са се обадили на тел. 112. Съставени са 160 предупредителни протокола", съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. Задържаните 11 души в Ямбол са криминално проявени, те обсъждали организирането на хора, които да бъдат предложени на политическите партии да купуват гласове за тях. Досега са започнали общо 11 разследвания за търговия с гласове.

Според Гълъбов между 14 и 16 на сто от всички гласоподаватели биха участвали в търговия с гласове, а 6-7 на сто признават, че са правили това.

"Може да се каже, че между 300 и 500 от общо 11 000 секции в страната са рискови. В тях има необясними различия при сравнения на гласувалите на изборите през 2013 и евроизборите през 2014 г.", заяви политологът Димитър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай