Миньори очакват от „БСП – лява България" удължаване на срока за пенсиониране

Миньори очакват от „БСП – лява България" удължаване на срока за пенсиониране | StandartNews.com

Миньорите в рудоземското село Чепинци възложиха на Дора Янкова, водач на листата на „БСП – лява България" в новия парламент отново промените в Кодекса за социално осигуряване за удължаване срока за пенсиониране.

В среща-разговор в Чепинци миньорите казаха, че одобряват внесения законопроект от Мая Манолова и Страхил Ангелов, който предвижда с още три години да бъде удължен срокът за пенсионирането на лицата, които са работили при условията на първа и втора категория труд. Проектът беше внесен в края на мандата на 42-ото Народно събрание и бе приет в социалната комисия с гласовете само на БСП и ДПС, като ГЕРБ и Атака не присъстваха. Предложението се обуславя от факта, че средствата, натрупани в индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове са недостатъчни, а пенсиите, които миньорите биха получили, по никакъв начин няма да съответстват на тежестта на положения от тях труд и те биха били несправедливо ощетени.

При разговор с миньорите те остро възразиха категорично против проекта на служебния социален министър Йордан Христосков за вдигане с 8,5 години на възрастта за пенсиониране. Очакваме от вас по-категорична политика, която да е на наша страна, заявиха миньори на Дора Янкова.

По време на мандата на БСП е заложен финансов ресурс през периода 2014-2020 г. за изграждане на пътя от Рудозем към Елидже и Димарио, каза пред хората в Рудозем водачът на лявата листа Дора Янкова.

Хората в Рудозем очакват старта на проекта за изграждане на яз. „Пловдивци". На последното си заседание правителството на Орешарски е осигурило допълнителния ресурс, който заедно със заема от Световната банка е необходим за проекта. Язовирът решава въпроса за водоснабдяването на Рудозем и Мадан и същевременно дава възможност за нова заетост в процеса на изграждането му.

С голяма радост Дора Янкова констатира промяната на Рудозем, която се случи благодарение на финансирането по Публичната инвестиционно програма по време на правителството на Орешарски, което беше с мандата на БСП.

При всички разговори, родопчани се вълнуваха от трагедията в Горни Лом и изразяваха съпричастност с близките на загиналите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай