Местан: Ние можем без властта, но не можем без демократичния процес

Местан: Ние можем без властта, но не можем без демократичния процес  | StandartNews.com

Кърджали. Ние можем без властта, но не можем без демократичния процес. Не искаме интеграция непременно чрез властта, а власт чрез мултикултурната интеграция, каза в Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него "проблемът на следващото управление не е Движението за права и свободи. Проблем ще има, ако ДПС откаже да участва в управлението на страната".

Местан подчерта, че думите му не трябва да се считат за претенция, а за израз на върховна отговорност в името на бъдещето на България. „Страната се нуждае от ясeн евроатлантически профил на управление през следващите 7-8 години", посочи още Местан и допълни, че ДПС няма да подкрепи безпринципни коалиции. По думите му ДПС не би влязъл в коалиция с политически сили, с които ги „делят ценностни различия и с крайно националистически формации".

В тази връзка лидерът на Движението припомни, че преди 3 месеца ДПС реши да се откаже от властта в името на демократични ценности и националния интерес на България.

„Обществото е уморено от политическите конфронтации. Затова в 43-то Народно събрание ДПС ще генерира стабилност, ще бъде един от гарантите за съхранение и развитие на парламентарната демокрация, на мултикултурната парламентарна демокрация", каза още Лютви Местан.

По повод посещението си в Турция и срещата с президента Ердоган, Местан призова и другите български политически партии да работят за активен диалог с южната ни съседка с цел динамизиране на търговско - икономическите отношения между двете държави, което е от взаимен интерес.

По думите му Изборният кодекс налага безпрецедентен ограничаване на воденето на кампания на майчин език, когато Европейската комисия има специален комисар по проблемите на образованието и многоезичието, а Европа е определила 26 септември за Ден на езиците.

Преди срещата с журналисти в клуб „Маказа" лидерът на ДПС, който е и водач на листата в 9 МИР Кърджали, присъства на церемония по откриването на новото минаре на Дървената джамия в с. Подкова. Сред гостите бяха духовници от Кърджалийско, имамът на Голямата джамия "Султан Селим" в Одрин и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

Пред многохилядния предизборен митинг, който бе извън двора на храма, Местан и кандидатите за народни представители апелираха за висока избирателна активност на 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай