Лиляна Павлова: Фондът за енергийна ефективност ще намали сметките за ток до 50%

Лиляна Павлова: Фондът за енергийна ефективност ще намали сметките за ток до 50% | StandartNews.com

Варна. Създаването на специален фонд за енергийна ефективност, което е ключов приоритет в управленската програма на ГЕРБ, ще намали сметките за ток в многофамилните жилищни сгради до 50 %. Това обяви по време на среща с представители на етажната собственост във варненския район "Приморски" водачът на листата за парламентарните избори в града Лиляна Павлова. В дискусията участваха кметът на Варна Иван Портних и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ-Варна Пламен Манушев, Павел Христов и Калин Калевски.

Павлова подчерта, че основен приоритет в управленската програма на ГЕРБ е програмата за енергийна ефективност и саниране на всички жилищни сгради. "Тя предвижда създаване на фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с ресурс за първа фаза от 2 млрд. лв., достатъчни за саниране на над 50% от сградите в България. Фондът ще осигури 100% безвъзмездна помощ за бенефициентите през първите две години. След този период интензитета на помощта ще намалее до 75% и в програмата ще бъдат включени и еднофамилни жилища", разясни кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова. Тя очерта подприоритетите на програмата - по-топли и уютни домове и по-ниски сметки за ток. "Цялостното обновяване на една жилищна сграда ще намали сметките с до 50 на сто. Така домакинствата ще разполагат с повече ресурси, ще се повиши потреблението и тези пари ще се върнат в икономиката. Това е и подкрепа за малкия и средния бизнес. Една такава програма за масово саниране на всички сгради в страната ще даде възможност и на производители, и на строители", каза Павлова.

По време на срещата във Варна тя разясни на представителите на етажната собственост, че в новия програмен период ще има допълнително еврофинансиране по програмата за енергийна ефективност, което ще спомогне да не се натоварва единствено държавния бюджет. "Другото ни желание е да стимулираме собствениците на топлофицирани апартаменти отоплителната система да премине от хоризонтална във вертикална. Така много бързо ще стане ясно кой краде и няма да се налага да плащаме чужди сметки за ток. ПП ГЕРБ ще настоява за това да се облагородят околоблоковите пространства на всички сгради, които минат саниране", допълни Павлова. Тя ще настоява за задължителен, строг контрол на санирането, при който конструктивни експерти да извършват детайлен оглед на сградите. В следващия етап ще се включват и енергийни одитори.

Павлова бе категорична, че ПП ГЕРБ ще работи по проекта само с фирми от "белия" сектор, които са регистрирани в Строителната камара. Идеята е да бъде сформиран пул от фирми, които ще участват в санирането, като ще работят на ротационен принцип. Водачът на листата за парламентарните избори във Варна изтъкна, че в управленската програма на ГЕРБ е заложена реформа на енергийния регулатор. В нея са застъпени отделяне на енергийния от водния регулатор, както и пълно либерализиране на пазара, което ще даде възможност на домакинствата сами да си избират доставчик на електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай