Клисарова: Започваме работа по стратегия за спешна помощ

Клисарова: Започваме работа по стратегия за спешна помощ | StandartNews.com

Варна. "Веднага започваме работа по стратегия за спешната помощ. Само с увеличение на заплатите, което разбира се трябва да се случва редовно, и закупуване на нови линейки, реална реформа не можем да направим. Затова предлагам да не губим време, да вземем за основа румънския модел, бързо да го адаптираме към нашите условия и да работим". Това заяви на среща с лекари днес проф. Анелия Клисарова, втора в листата за народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ във Варна. Тя пое ангажимент веднага след като стане депутат да инициира среща на всички лекари - депутати в 43-ото НС, за да се търси политически консенсус за необходимото и задължително реформиране на спешната помощ и цялата система на здравеопазване.

На срещата във Варна председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева направи кратка презентация на състоянието в момента и показа добри примери от Румъния и други европейски страни. „Истината е, че се обърнахме към проф. Клисарова за помощ, защото ни трябва политическо съгласие, за да има реформа. „Трябва да действаме бързо и да внесем концепция за реформа в спешната помощ, за да не изгубим планираните за това европейски средства от програмата „Региони в растеж", коментира тя. За целта в най-скоро време на електронните страници на Националната асоциация на спешната помощ и на пациентски организации ще бъде представен проект за реформа.

„Ще търсим широк обществен консенсус, ще питаме всички заинтересовани, за да направим това ефективен и работещ модел в България. Когато сме обединение и представим готово решение, вече обсъдено, няма как да нямаме политическо съгласие", каза Анелия Клисарова.

Участници в срещата пожелаха на проф. Анелия Клисарова да стане депутат, защото като човек от системата на здравеопазването тя знае точно проблемите и лесно в диалог с всички страни може да търси и намира решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай