Кандидати от ГЕРБ-София се срещнаха с лекари от IV МБАЛ – София

Кандидати от ГЕРБ-София се срещнаха с лекари от IV МБАЛ – София | StandartNews.com

София. Водачът на листата на ПП ГЕРБ за 23 МИР Александър Ненков и кандидатите за народни представители Милена Дамянова и д-р Веселин Милев проведоха среща с лекари и медицинските екипи от IV МБАЛ – София. Представителите на ГЕРБ се запознаха с проблемите на медиците и да изложат планираните в програмата на ГЕРБ промени в системата на здравеопазването.

„За всички е ясно, че промяна в здравеопазването е наложителна. Ние имаме желание и политическа воля за промяна, но ни е нужна подкрепа-от обществото и от лекарското съсловие", заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 23 МИР Александър Ненков. Той обясни, че, за да има успешни реформи, правителството, което ще бъде съставено, трябва да има хоризонт за действие и дългосрочна визия, защото резултатите от плануваните промени няма да се случат веднага. „Всички бяхме свидетели на това, което се случи последната година и половина в България. Имахме едно правителство, съставено от 3 партии, без каквато и да е обща визия, с единствената цел да седят на власт. Не направиха каквато и да е реформа в проблемните сектори, какъвто е и здравеопазването. Загубихме ценно време, затова е важно какво ще се случи след 5 октомври", подчерта Александър Ненков. Той беше категоричен, че без политическа стабилност, няма как да има реформа и съответно положителна посока за развитие на България.

На срещата бяха обсъдени мерки за повишаване на мотивацията на младите лекари да останат в България и спиране на изтичането на кадри извън държавата чрез подобряване на квалификацията на лекарите и повишаване на заплащането. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ д-р Веселин Милев обясни, че въвеждането на електронна здравна карта е важно, за да спрат финансовите злоупотреби. „Ние имаме желанието и мерките да направим една стабилна здравна система, където средствата да бъдат разходвани за правилни цели, а не за структури, които не са ефективни", добави той.

Кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ за 23 МИР Милена Дамянова подчерта, че е крайно време да се вземат конкретни решения за решаване на проблемите, като това може да се случи само с участието на всички заинтересовани страни. „Управление, което има претенциите да бъде прозрачно, е задължено да включва всички заинтересовани страни в правенето на реформи", коментира Дамянова.

Представителите на ГЕРБ-София дадоха заявка да продължат практиката и да имат регулярни срещи с лекарското съсловие от IV МБАЛ, за да се назовават конкретните проблеми и заедно да се търси решение по тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай