Кандидат-депутати дискутират размера на пенсиите

Кандидат-депутати дискутират размера на пенсиите | StandartNews.com

София. Кандидат-депутати от ГЕРБ, БСП, ББЦ и ДПС дискутираха пред Нова ТВ размера на пенсиите и дали той ще бъде променен през следващите години.

„Предлагаме да бъдат вдигнати пенсиите до прага на бедността. Отговорът няма пари е смешен, защото държавата е имала наглостта да сключи договори за изкупуване на електричество на седем пъти по-високи от пазарните цени за едни постоянни договори. Ето ги парите за пенсии", коментира зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева.

Според ГЕРБ пък вдигането на пенсиите е обвързано и с вдигането на пенсионната възраст.

По думите на Петър Москов от Реформаторския блок с моментната демографска характеристика – все повече пенсионери и все по-малко работещи – значително повишение на пенсиите в България в следващата година не може да има.

Изтичане на мозъци

Кандидат-депутатите коментираха и проблема с некоректните работодатели у нас и това, че младите хора бягат зад граница, за да търсят работа.

„Когато има ясни правила, ясна законодателна база и справедлив съд, разказът за работодател, който не е платил и продължава да е работодател, няма да е валиден. Това касае и корупционните схеми в обществените поръчки. Затова основата, която трябва да променим, е да възродим фундамента на законността", на мнение е Петър Москов.

„Ако ние създадем условия за труд, образование, здравеопазване и сигурност, само тогава може да върнем младите хора у нас", коментира Стоян Тонев от ГЕРБ.

„Хората бягат от високия политически риск. Спазването на закона е изключително важно. Не се спазва дори и Конституцията", допълни Рада Коджабашева.

„Държавата също трябва да бъде коректна към работодателите. Закони има, но не се спазват. Ние трябва да направим всичко възможно да осигурим програмата за младежка заетост, за да може наистина младите хора да са в България и да раждат децата си тук", на мнение е Емил Райнов от БСП.

„Трябва да дадем на хората надежда и перспектива. Ако има светлина в тунела, правила, създадени от държавата и бизнес, който е коректен, нещата може би ще се получат. Да, у нас има некоректни работодатели, но ние не можем да ги бичуваме непрекъснато, защото и в Европа има такива", коментира Нигяр Джафер от ДПС.

"Нужна е реформа, промяна в начина на финансиране и различен подход към това по какъв принцип и защо лекарите получават възнаграждението си", коментира Петър Москов.

Здравеопазване

"Въпросът е не да се решават временно проблемите, а за по-дълго време и не на парче. Ние сме формулирали 5 основни приоритета за здравеопазването – спешната помощ, финансирането, избягване дублирането на дейности, достъп до здравеопазване и иновациите", обясни Стоян Тонев.

"Министърът на здравеопазването не е главният лекар на държавата. Той трябва да бъде онзи мениджър, който може така да структурира нещата в една правилна логика", заяви Рада Коджабашева.

"Реформите се превърнаха в клише. Ние имаме няколко стъпки - промяна във финансирането, промяна на осигурителния модел, демонополизация на Касата, промяна в Спешната помощ, електронно здравеопазване, национална здравна карта, която да казва в кой район какви лечебни заведения има, както и промяна в лекарствената политика", обясни от своя страна Нигяр Джафер.

"Заставаме зад един политически и обществен консенсус за един нов модел, който гарантира на всеки достъп до качествено здравеопазване. Стъпките са ясни – модерна Спешна помощ, приоритет детско и майчино здравеопазване, здравеопазване за всички граждани без регионални особености. Една модерна лекарствена политика", коментира Емил Райнов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай