Изборите в чужбина ще струват със 700 000 лв. повече

Изборите в чужбина ще струват със 700 000 лв. повече | StandartNews.com

София. Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница за предварителните парламендтарни избори, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и Администрацията на Президента, заявиха от Министерството на външните работи.

"Имахме обосновани опасения, че тези 1,2 млн. лв., които имаме за организация на изборите, няма да са достатъчни. Разчетите дотук го доказват", заяви Веселин Вълчев, главен секретар на МвНР. Според анализите на министерството, необходимата сума възлиза на 1,876 млн. лв. Пари за нормално провеждане на честни избори зад граница обаче ще бъдат предоставени на МВнР, увери Вълчев.

"Цикълът на образуване на избирателни секции извън страната приключи. Повишената активност на българските граждани, засилването на тяхната обществена отговорност и облекченото законодателство придават динамика на изборния процес", заяви зам.-министър Катя Тодорова. Общо 426 секции са открити до момента. Увеличението на обща база е с 88% спрямо проведения през 2013 г. вот. МВнР подготвя списък с адресите на всички задгранични секции, който ще бъде предоставен на ЦИК за ползване от всички заинтересовани.

Изборните книжа ще бъдат оформени като дипломатическа пратка, за да се гарантира сигурността им. Те ще бъдат разпространявани по секциите с дипломатически куриер, с командированите служители или с куриерски услуги. В Турция разпространението им ще бъде охранявано от турската полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай