Говорител на ЦИК: Не погазваме закони, отваряйки нови секции

Говорител на ЦИК: Не погазваме закони, отваряйки нови секции | StandartNews.com

Възможно да има по-ниска избирателна активност в сравнение с изборите през миналата година, обяснява представител на "Алфа Рисърч"

"Няма нито една избирателна секция, която да е разкрита с решение на ЦИК и тя да е в противоречие със закона". Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в сутрешния блок на Нова тв и категорично отрече комисията да погазва каквито и да било закони.

"Ние нямаме правомощия за преценка дали да разкрива или не секции. Това се извършва само и въз основа на фактически обстоятелства, а именно дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 години са провеждани избори и са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави", обясни тя.

"Действително ВАС е извършил проверка в нашата интернет страница, където са публикувани таблиците с местата, където се разкриват така наречените автоматични секции. Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Става въпрос за непълнота при изясняване на фактическата обстановка", обясни Нейкова.

"Така че за тези осем секции, за които става въпрос и където се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване и ние въз основа на него сме разкрили секции, не отговаря на истината", поясни още тя.

По-рано Валери Симеонов от Патриотичния фронт обвини ЦИК, че си затваря очите за нови изборни секции в Турция.

Няма незаконни секции в Турция. Централната избирателна комисия е направила техническа грешка през август и е изместила таблица с един ред, което е коригирано с друго решение. Надявам се, че Върховният административен съд ще забележи тази техническата грешка, ще отмени решението си за заличаване на осем секции в Турция и този привиден спор ще бъде решен. Това говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред бТВ.

Не мога да гарантирам честни избори, има си дипломатически консулства за това. Има правоохранителна система в България, ЦИК не е разследваща институция", обясни той.

Геновева Петрова: Протестният вот може да обърка сметките на големите партии

Това, което измерваме, ще се запази и до края и не мисля, че ще има сериозни размествания при първите политически партии. Това заяви от своя страна социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова в предаването "Преди всички". Тя коментира нагласите на избирателите по повод предстоящите избори на 5 октомври.

"Към момента имаме една скучна и вяла кампания. Тя е такава, каквато е. Ако попитате хората, вероятно не им липсва особено много предизборната кампания точно поради факта, че има едно съществено разочарование на българските граждани от партиите. При такъв тип кампания, каквато имаме до момента, остава един много сериозен въпрос и той е – след цяла година на протести ще имаме ли сериозен протестен вот на изборите", коментира тя.

Петрова изтъкна, че за момента големите партии целенасочено не водят активна и интересна кампания, защото се опитват да избягват евентуална протестна вълна. При такива кампании е възможно да станем свидетели на силно израстване на някоя протестна партия в последните седмици. Действително протестният вот продължава да бъде въпросителна, която може да обърка сметките на големите, обясни социологът.

Възможно да има по-ниска избирателна активност в сравнение с изборите през миналата година, каза представителят на "Алфа Рисърч". От ниска избирателна активност печелят партии с твърди ядра от симпатизанти, защото те успяват да мобилизират привържениците си да гласуват. От там нататък кой би спечелил повече или по-малко, е въпрос на конкретна изборна ситуация, коментира още Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай