Ген. Тонев: ГЕРБ е за 2% от осигуровката да постъпват в лична партида

Ген. Тонев: ГЕРБ е за 2% от осигуровката да постъпват в лична партида  | StandartNews.com

Пазарджий. Водачът на листата на ПП ГЕРБ в Пазарджик ген. Стоян Тонев се срещна с лекари от частната болница „Здраве". Пред тях той каза, че ГЕРБ предвижда да се въведе задължително плащане на здравни осигуровки, като се използва австрийският модел, според който предоставянето на публични услуги е обвързано с платена здравна осигуровка.

„Ако ГЕРБ получи възможност да управлява страната, от 1 януари 2015 година предвиждаме 2 на сто от сегашната 8%-на здравна осигуровка да бъде внасяна в личната партида на здравноосигурените лица. Това означава, че тези пари могат да се използват от всеки от нас само за здравеопазване, да се натрупват през годините и да се прехвърлят на близки хора", коментира ген. Тонев. Той допълни, че един от основните моменти в здравната политика на ГЕРБ е възстановяването на принципа на йерархия на болниците, като всяко медицинско звено ще има свой коефициент. Новата категоризация ще определи и размера на заплащане на болницата от държавния здравен фонд.

„Договорите, които сключва Здравната каса, ще са на принципа ниво на квалификация, ако то е максимално, няма да има лимити за конкретното болнично звено", уточни ген. Тонев. Водрдачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик коментира, че сред приоритетите на ГЕРБ е и реформата в спешната помощ в страната.

„Има оперативна програма за спешна помощ в Европейския съюз, от която Румъния е получила 340 млн. евро, а България не е получила нито цент. Ще участваме в тази програма за подпомагане на спешната помощ", допълни ген. Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай