Ерменков: Не търсят резерви за цената на тока

Ерменков: Не търсят резерви за цената на тока | StandartNews.com

София. Думата „изкуствено" намаляване на цената на тока е некоректно използвана от нашите опоненти. Ние търсехме и намирахме резерви в цялата система и ги разпределяхме, за да се намали цената. Сега не искат да ги търсят, а прехвърлят тежестта на крайния потребител. Това заяви Таско Ерменков, водач на листата на Коалиция БСП лява България в Сливен, в сутрешния блок на Нова телевизия, предаде пресцентъра на партията.

Той припомни, че БСП е успяла да намали и цената за малките семейни фирми. „А този малък бизнес като се разори ще увисне на бюджета с безработицата си и социални помощи", допълни той.

Ерменков направи и интересна връзка: „Единственото ЕРП, което е заявило огромно повишаване на цените, това е EVN. ДКЕВР става говорител на EVN, правителството назначава ДКЕВР, президентът назначава правителството, а самият той се среща с EVN", обясни той и припомни, че ГЕРБ са продали 30% държавно участие в ЕРП-тата и е лишил държавата от контрол в тях. „Увеличението от тези 10% е генералната репетиция. Ако този стил на управление продължи и след 5 октомври, това повишение ще ни се стори песен. Ако ние продължаваме да търсим покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, никога няма да се справим със задачата, а и това повишение не би трябвало да надвишава 3-4%", каза той.

Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в изходната точка кой произвежда скъпата електроенергия. „Защо допуснахме безогледно влизане на най-скъпата енергия в България? 2009 година дойдоха ГЕРБ на власт, 2012 започнаха включванията", припомни Ерменков.

„В момента имаме една реставрация на нещата, опит да се зачеркне една година постижения, не много големи, но все пак в полза на обикновения човек", подчерта кандидатът за народен представител. По неговите думи сме се вторачили във ВЕИ-тата, а забравяме, че има и две американски централи, които надуват цената. „И забележете, ние сме задължени да плащаме енергията, която те максимално биха произвели", уточни той. На въпрос защо не са водени преговори с тях, Ерменков отговори: „Ние започнахме да преговаряме, а сега председателят на ДКЕВР Светла Тодорова започва да говори, че ние сме се държали на границата на закона с ЕРП-тата и сме ги поставяли под страшен натиск, че сме били груби с американските централи и едва ли не сме ги обидили, а ние се опитвахме да втълпим на всички, че когато искаш по веригата да има някаква стабилност, трябва всеки да си понесе отговорностите", заключи Таско Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай