Дора Янкова: Гарантираме инвестициите в малките населени места да продължат

Дора Янкова: Гарантираме инвестициите в малките населени места да продължат | StandartNews.com

БСП застава зад жителите на община Борино, недоволни от лошата инфраструктура и от поредното посегателство върху земеделския фонд

Публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски" даде уникален шанс за обновлението на малките населени места в цялата страна. Ако БСП участва в управлението на страната след 5 октомври ще продължим да модернизираме инфраструктурата, затова гласувайте с номер 22. Това зави вчера водачът на Коалиция „БСП-лява България" в област Смолян Дора Янкова пред хората от селата Ягодина, Кожаре и Буйново. Заедно с нея бяха кандидат-депутатите на левицата Валентина Павлова, инж. Венцислав Венков и общинският лидер на БСП Цветка Такова, предаде пресцентърът на партията.

Янкова припомни, че по успешната правителствена програма в област Смолян са инвестирани 18 млн. лв. за ремонт на улици, подобряване на водоснабдяването, изграждане на спортни и детски площадки, ремонт на административни и социални сгради.

В Ягодина се оплакаха, че от 25 години в селото не е инвестиран и лев. Улиците са в трагично състояние и по тях едва се пътува, водоснабдяването не е качествено, уличното осветление често прекъсва. Сградите на кметството и читалището са пред срутване, дори в стаята, където се гласува, покривът тече. Заради лошите условия и липсата на помощ за селото, хората обмислят протести и референдум за преминаване на Ягодина към Девинска община.

Янкова пое ангажимент да съдейства за решаване на проблемите и настоя жителите да са активни пред местната власт, която трябва да започне да прави проекти, с които да кандидатства по различни финансови инструменти. „По програмата „Водено от общността местно развитие" селото може да получи по-добри улици, но затова трябват проекти", подчерта водачът на листата.

Най-голямата трагедия за родопските села е липсата на работа. Десетки представители на селата в предпенсионна възраст заявиха, че са обречени, тъй като никой не ги иска на работа, след като навършат 55 години. Масово хората са безработни повече от 10-20 години. „БСП няма да се откаже от програмата за гъвкави форми на пенсиониране, както и от замразяване на възрастта за пенсия. В предишния парламент против увеличението на пенсиите, както и против по-ранното пенсиониране бяха и ГЕРБ, и ДПС, и ми е много интересно с какви мотивите оправдават пред вас своята позиция", продължи Дора Янкова.

В селата Кожаре и Буйново хората се оплакаха, че човек от Горна Оряховица се е сдобил с над 2200 декара земя, която е била общинска. Засегнати са множество частни имоти, а цялата процедура е извършена „на тъмно". Хората са притеснени както за собствената си земя, така и за достъпа до общинските мери и пасища. Това ще затрудни животновъдството и инициативите на младите фермери. Кандидатите на БСП се ангажираха, че ще съдействат и ще подкрепят жителите на двете села, както за собствените им имоти, така и за общинската земя.

Янкова припомни, че БСП е била единствената партия, която е защитила жителите на Борино и Доспат, след като правителството на ГЕРБ даде на концесия „Омана" и така застраши вододайни зони, пасища и дърва за огрев.

„Когато сме заедно и единни сме най-силни и можем да отстояваме правата си за по-добър живот", подчерта Янкова.

В цялата община Борино благодариха на БСП за разкритата болница в Девин. „Вие си удържахте на думата. Вече всички сме по-спокойни и сигурни за здравето си. Жалко, че загинаха 22 души заради ината на една кандидат-депутатка", заявиха хората.

Валентина Павлова отчете, че болницата работи много добре, като персоналът е 55 души. Работят три отделения, очаква се скоро да отвори и хирургичното. Лекари от цялата страна проявяват интерес за работа в болницата. „Болницата се разплаща редовно и нямаме нови задължения, специалистите работят отлично и имаме много добри отзиви от трите общини", заяви Павлова. Тя бе категорична, че няма да позволи някой отново да опита да я затвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай